Dyrektor ARR: Wzrasta eksport przetworów owocowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 listopada 2015 11:12

Dyrektor ARR: Wzrasta eksport przetworów owocowych Marzena Trajer, Dyrektor Biura Analiz i Programowania Agencji Rynku Rolnego/ fot. PTWP

- Od 2004 roku wzrasta eksport przetworów owocowych. W jego strukturze oczywiście dominują mrożonki, soki zagęszczone - głównie sok jabłkowy, ale duże znaczenie mają również soki pitne, nektary i napoje. W handlu przetworami owocowymi notujemy dodatnie saldo. Według danych za 2014 rok to 550 mln euro - powiedziała Marzena Trajer, dyrektor biura analiz i programowania Agencji Rynku Rolnego, podczas debaty „Rynek owoców i Warzyw” na konferencji „Sady i Ogrody na Narodowym”.

- Największe znaczenie w eksporcie przetworów owocowych za okres od stycznia do września 2015 roku mają mrożonki. Zarówno wolumen, jak i wpływy z eksportu owoców mrożonych były większe niż przed rokiem, tj. 228 tys. ton o wartości 341 mln euro. Najwięcej w postaci zamrożonej eksportujemy truskawek, a następnie wiśni i malin. Owoce mrożone eksportujemy głównie do Niemiec, na Białoruś, do Belgi, a także do Francji.

Redakcja serwisu www.sadyogrody.pl, wspólnie z załogą portalu Farmer.pl, 19 listopada zorganizowała konferencję rolniczo-sadowniczą na Stadionie PGE Narodowy w Warszawie. Było owocnie.

Czytaj także: Za nami konferencja „Sady i Ogrody” – fotorelacja.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI