Dlaczego tureckie cytryny wciąż mogą być eksportowane do Rosji?

Autor: www.freshplaza.com/www.sadyogrody.pl 09 grudnia 2015 15:45

Dlaczego tureckie cytryny wciąż mogą być eksportowane do Rosji? Kryzys pomiędzy Rosją i Turcją doprowadził do wprowadzenia embarga na tureckie owoce i warzywa. Na liście produktów objętych zakazem są niemalże wszystkie gatunki poza cytrynami/ fot. shutterstock

Kryzys pomiędzy Rosją i Turcją doprowadził do wprowadzenia embarga na tureckie owoce i warzywa. Na liście produktów objętych zakazem są niemalże wszystkie gatunki poza cytrynami. Dlaczego akurat te cytrusy mogą być nadal eksportowane na rynek rosyjski? – czytamy w serwisie freshplaza.com.

W 2013 roku wartość tureckiego eksportu cytryn do Rosji osiągnęła 83 mln dolarów. W 2014 roku - z powodu kryzysu gospodarczego w Rosji - odnotowano spadek na 78 mln dolarów. Jednak pomimo to, cytryny w dalszym ciągu były jednymi z ważniejszych produktów wymiany handlowej między Rosją, a Turcją. W okresie od stycznia do października bieżącego roku wartość eksportu cytryn osiągnęła 53,2 mln dolarów.

W 2013 roku Turcja zajmowała 62 proc. rosyjskiego importu cytryn. W 2014 roku wartość ta nieco wzrosła na 68 proc. W tym samym czasie Argentyna zajmowała 12 proc. rynku, zaś RPA tylko 7 proc.

Cytryny bardzo zdrożały po wprowadzeniu embarga na żywność z pochodzącą z Unii Europejskiej – ich wartość wzrosła z 3 do 10 dolarów za kilogram. Rosyjski rząd postanowił nie uwzględniać cytryn na liście produktów objętych embargiem, aby uniknąć dalszych wzrostów cen. 

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI