Ceny warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie. Analiza IERiGŻ

Autor: IERiGŻ/www.sadyogrody.pl 14 czerwca 2018 08:34

Ceny warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie. Analiza IERiGŻ fot. shutterstock

W maju br., w porównaniu z kwietniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 74%), marchwi (o 51%), pietruszki (o 21%), cebuli (w spółdzielniach ogrodniczych) i buraków ćwikłowych (po 17%) oraz cebuli na targowiskach (o 2%). Obniżyły się jedynie ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 40%) i pieczarek (o 1%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

- W porównaniu z kwietniem br. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu marchwi na kostkę (o 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 23%) i cebuli obieranej (o 6%). Nie uległy zmianie ceny skupu buraków ćwikłowych. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 57%), marchwi (o 13%), buraków ćwikłowych, selerów i kapusty białej (po 3%). Obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 28%), kapusty czerwonej (o 5%) i cebuli (o 2%).- podają eksperci.

W porównaniu z kwietniem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 33%), marchwi (o 31%), cebuli (o 9%) i buraków ćwikłowych (o 2%). W maju 2018 r., w porównaniu z majem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu marchwi (o 196%), pietruszki (o 149%), buraków ćwikłowych (o 44%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 38%) i cebuli na targowiskach (o 16%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 31%), pieczarek (o 4%) i pomidorów szklarniowych (o 1%).

W zakładach przetwórczych w maju br., w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 42%) i kapusty białej (o 15%). Obniżyły się ceny skupu buraków ćwikłowych (o 4%), a nie zmieniły się ceny skupu marchwi na kostkę. Na rynkach hurtowych wyższe były ceny marchwi (o 143%), cebuli (o 28%) oraz buraków ćwikłowych (o 24%), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 27%). W kwietniu br., w porównaniu z marcem br., wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 17%), pomidorów (o 9%), porów (o 6%), selerów (o 5%), kalafiorów (o 4%), cebuli (o 3%), buraków ćwikłowych (o 2%) oraz kapusty białej i pieczarek (po 1%). Obniżyły się jedynie ceny papryki (o 9%).

W relacji do cen detalicznych z kwietnia ub.r. wzrosły ceny marchwi (o 58%), kalafiorów (o 21%), kapusty białej (o 16%), cebuli (o 13%), buraków ćwikłowych (o 12%), selerów (o 10%), a obniżyły się ceny papryki (o 28%), pomidorów (o 12%) oraz porów i pieczarek (po 1%).W marcu br., w porównaniu z marcem ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja marynat (o 35%), soku pomidorowego (o 9%), warzyw mrożonych (o 5%) i konserw warzywnych (o 3%).

- Eksport warzyw świeżych w marcu 2018 r. wyniósł 36,6 tys. t, a jego wartość 29,4 mln EUR. W porównaniu z marcem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 10%, a jego wartość zmniejszyła się o 4%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży kalafiorów (o 64%), marchwi (o 41%), kapusty (o 25%) i ogórków (o 7%). W tym samym czasie wyeksportowano 60,0 tys. t przetworów warzywnych o wartości 48,0 mln EUR. W porówniu z marcem 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 15%, a jego wartość zmniejszyła się o 3%. Obniżył się wolumen eksportu suszy (o 26%), marynat (o 16%), mrożonek (o 10%) oraz konserw (o 2%), w tym kapusty kwaszonej (o 4%). - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

W marcu 2018 r. zaimportowano 65,7 tys. t warzyw świeżych tj. o 17% mniej niż w marcu ub.r. Wartość ich importu wyniosła 66,8 mln EUR, tj. o 24% mniej niż w marcu 2017 r. Obniżka wolumenu importu spowodowana była zmniejszeniem przywozu kapusty (o 46%), ogórków i cebuli (po 29%) oraz pomidorów (o 14%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 21,8 tys. t (o 24% mniej niż w marcu ub.r), a jego wartość 21,3 mln EUR (o 27% mniej niż w marcu 2017 r.). Obniżył się wolumen importu suszy (o 48%), konserw warzywnych (o 31%), w tym kukurydzy konserwowej (o 48%), mrożonek (o 24%), koncentratu pomidorowego (o 22%) i marynat (o 11%). W marcu 2018 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 10,7 mln EUR wobec ujemnego (49,9 mln EUR) w marcu 2017 r.

- W całym I kwartale br. saldo handlu warzywami i ich przetworami było ujemne i wyniosło 100,5 mln EUR. W porównaniu z I kwartałem ub.r. deficyt w handlu zagranicznym obniżył się o 39,1 mln EUR. - podsumowują eksperci.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.