Ceny warzyw w listopadzie (analiza IERiGŻ)

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 27 grudnia 2019 08:23

Ceny warzyw w listopadzie (analiza IERiGŻ) fot. pixabay.com

W listopadzie 2019 r., w porównaniu z październikiem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny skupu kalafiorów gruntowych (o 29%), kapusty białej (o 14%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 12%), marchwi i buraków ćwikłowych (po 10%), pieczarek (o 6%) oraz pietruszki i cebuli na targowiskach (po 5%) - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, analitycy IERiGŻ.

Wzrosły ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 9%). W tym samy okresie w zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu marchwi na kostkę (o 11%), cebuli obieranej i buraków (po 8%), kalafiorów różyczkowanych (o 2%) oraz brokułów różyczkowanych (o 1%).

W listopadzie 2019 r., porównaniu z październikiem br., w handlu hurtowym obniżyły się ceny marchwi (o 45%), kapusty białej (o 39%), buraków ćwikłowych (o 8%) i cebuli (o 1%). Wzrosły ceny hurtowe pomidorów spod osłon (o 54%), kalafiorów gruntowych (o 28%) i ogórków spod osłon (o 24%).

W listopadzie 2019 r., w porównaniu z listopadem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny skupu pietruszki (o 65%), marchwi (o 47%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 41%), kapusty białej (o 26%), kalafiorów gruntowych (o 9%), buraków ćwikłowych i pomidorów szklarniowych (po 3%) oraz pieczarek (o 2%). Wzrosły ceny skupu cebuli na targowiskach o 21%. W zakładach przetwórczych i chłodniach w listopadzie 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 33%), kapusty białej (o 25%), brokułów różyczkowanych (o 14%), marchwi na kostkę (o 11%) i kalafiorów różyczkowanych (o 9%). W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kalafiorów różyczkowanych (o 32%), pomidorów spod osłon (o 27%) i buraków (o 19%). Obniżyły się ceny marchwi (o 19%), kapusty białej (o 16%) i ogórków spod osłon (o 15%) i cebuli (o 10%).

W październiku 2019 r., w porównaniu z wrześniem 2019 r., obniżyły się ceny detaliczne kapusty białej (o 20%), porów (o 12%), marchwi (o 9%), selerów (o 8%), buraków ćwikłowych (o 7%), cebuli (o 6%), papryki (o 5%) i kalafiorów (o 1%). Wzrosły ceny detaliczne pomidorów (o 11%), a nie zmieniły się ceny pieczarek. W relacji do cen detalicznych z października 2018 r. wzrosły ceny kapusty białej (o 44%), cebuli (o 33%), buraków ćwikłowych (o 27%), selerów (o 23%), porów (o 13%) i pieczarek (o 7 %). Obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 13%), marchwi (o 7%), papryki (o 6%) i kalafiorów (o 1%).

We wrześniu 2019 r., w porównaniu z wrześniem 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 55%), marynat (o 9%) i warzyw mrożonych (o 5%), a obniżyła się produkcja soku pomidorowego (o 1%).

Eksport warzyw świeżych we wrześniu 2019 r. wyniósł 49,2 tys. t, a jego wartość 37,6 mln EUR. W porównaniu z wrześniem 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 10%, a jego wartość zmniejszyła się o 9%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży kapusty (o 36%), marchwi (o 31%), cebuli (o 15%) i pomidorów (o 10%). W tym samym czasie wyeksportowano 58,4 tys. t przetworów warzywnych o wartości 50,8 mln EUR. W porównaniu z wrześniem 2018 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych nie zmienił się, a jego wartość wzrosła o 10%. Wolumen eksportu pieczarek i ich przetworów obniżył się o 15%, suszy o 5% i mrożonek o 2%. Zwiększył się natomiast eksport konserw o 10%, w tym kapusty kwaszonej o 14% i marynat o 5%.

We wrześniu 2019 r. zaimportowano 31,8 tys. t warzyw świeżych, tj. o 145% więcej niż we wrześniu
2018 r. Wartość ich importu wyniosła 18,5 mln EUR,. tj. o 36% więcej niż we wrześniu 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu cebuli (o 371%), marchwi (o 292%), pomidorów (o 43%) i papryki (o 61%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 27,9 tys. t, tj. o 23% więcej niż we wrześniu 2018 r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 27,5 mln EUR i wzrosła o 24% w porównaniu z wrześniem 2018 r. Zwiększył się import marynat (o 67%), mrożonek (o 37%) i konserw (o 16%), w tym kukurydzy konserwowej (o 3%), suszy (o 13%) i koncentatu pomidorowego (o 5%). We wrześniu 2019 r. dodatnie saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 42,4 mln EUR wobec dodatniego (51,4 mln EUR) we wrześniu 2018 r. W okresie styczeń-wrzesień br. ujemne saldo w handlu osiągnęło poziom 76,8 mln EUR. Deficyt w handlu był większy niż w analogicznym okresie 2018 r. o 43,1 mln EUR.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.