Ceny owoców w listopadzie 2016 r. - analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 14 grudnia 2016 16:02

Ceny owoców w listopadzie 2016 r. - analiza IERiGŻ fot. shutterstock

W listopadzie 2016 r., w porównaniu z listopadem poprzedniego roku, średnie ceny oferowane za jabłka na rynkach hurtowych były niższe o 27 proc. , w spółdzielniach ogrodniczych o 21 proc., a w firmach eksportujących o 19 proc. Gruszki deserowe na rynku hurtowym potaniały o 5 proc., skupowane w spółdzielniach ogrodniczych o 1 proc., a na eksport podrożały o 9 proc. - informują eksperci IERiGŻ.

Na rynkach hurtowych podrożały pomarańcze (o 13 proc.) i winogrona (o 11 proc.). Potaniały natomiast cytryny (o 20 proc.), mandarynki (o 12 proc.) oraz banany (o 5 proc.). Zakłady przetwórcze, w wyniku dużej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,33 zł/kg (mniej o 25 proc.).

W listopadzie br. w porównaniu z październikiem 2016 r. jabłka na rynkach hurtowych potaniały o 7 proc., wzrosły natomiast ceny skupu jabłek oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze o 13 proc. oraz firmy eksportujące o 19 proc. Na wszystkich poziomach rynku podrożały gruszki (od 4 do 16 proc.). Na rynkach hurtowych wzrosły ceny śliwek (o 18 proc.) oraz winogron (o 23 proc). Nie zmieniły się ceny pomarańcz. Mandarynki potaniały o 18 proc., a cytryny i banany po 3 proc. Podrożały, w wyniku sezonowego spadku dostaw do przemysłu, jabłka do tłoczenia (o 32 proc.).

Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w październiku 2016 r. w relacji do października 2015 r. zmniejszyły się o 1,1 proc., przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 0,4 proc. Najbardziej obniżyły się ceny jabłek (o 17,6 proc.) oraz owoców jagodowych (o 13,2 proc.). Nieznacznie potaniały owoce mrożone (o 2,0 proc.), owoce cytrusowe (o 1,5 proc.), owoce pestkowe (o 0,4 proc.) oraz banany (o 0,2 proc.). Przetwory owocowe były droższe o 3,4 proc., a owoce suszone i orzechy o 0,2 proc. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych we wrześniu 2016 r. w relacji do września 2015 r. była o 44 proc. mniejsza. Produkcja soków pitnych z jabłek zmniejszyła się o 75 proc., soków pitnych z owoców cytrusowych o 1 proc. Produkcja pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo warzywnych była większa o 5 proc., a soków zagęszczonych podwoiła się.

- Mniejsza była produkcja mrożonek (o 39 proc.), kompotów i owoców pasteryzowanych (o 13 proc.) oraz dżemów (o 8 proc.). Od stycznia do września br. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo warzywnych zwiększyła się w relacji do analogicznego okresu 2015 r. o 21 proc. do 571,9 tys. ton. Większa była produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 62 proc.), pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych (o 10 proc.), cytrusowych (o 7 proc. proc.) oraz kompotów i owoców pasteryzowanych (o 17 proc.). Produkcja dżemów zmniejszyła się o 15 proc., soków zagęszczonych o 13 proc., a owoców mrożonych o 5 proc. Średnie ceny zbytu pitnych soków jabłkowych w październiku 2016 r. wzrosły o 9 proc. wobec października 2015 r., a nie zmieniły się pitnych soków pomarańczowych. Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek obniżyły się o 1 proc., a z truskawek zwiększyły się o 9 proc. - informują eksperci IERiGŻ.

Wolumen eksportu owoców świeżych we wrześniu 2016 r. wobec września 2015 r. był większy o 22 proc., a przetworów owocowych o 12 proc. O wzroście eksportu owoców świeżych zadecydowało zwiększenie zagranicznej sprzedaży jabłek (o 41 proc.), a w grupie przetworów owocowych wzrost zagranicznej sprzedaży zagęszczonego soku jabłkowego (o 44 proc.). W wyniku spadku cen eksportowych większości owoców, a szczególnie jabłek (o 15 proc.) wpływy ze sprzedaży owoców świeżych obniżyły się o 24 proc. do 37,1 mln euro.

Jak informują eksperci IERiGŻ informują, że z powodu zwiększenia cen eksportowych skoncentrowanego soku jabłkowego (o 13 proc.), wpływy z eksportu przetworów owocowych wzrosły o 2 proc. do 108,4 mln euro. Import owoców świeżych zmniejszył się o 6 proc. do 95,4 tys. ton, w wyniku zmniejszonego przywozu większości owoców, a szczególnie winogron (o 17 proc.). Mniejszy o 14 proc. był też import przetworów owocowych (32,5 tys. ton). We wrześniu br. dodatnie saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 8,5 mln euro, wobec ujemnego w wysokości 10,3 mln euro we wrześniu 2015 r. W miesiącach I-IX 2016 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 25,5 mln euro, wobec ujemnego w wysokości 97,4 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zwiększyła się o 6 proc. do 1367,7 mln euro, a importu zmniejszyła się o 6 proc. do 1342,1 mln euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI