Carrefour promuje ofertę BIO w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością

Autor: www.sadyogrody.pl 28 października 2019 11:24

Carrefour promuje ofertę BIO w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością fot. materiały prasowe

Oferowanie wysokojakościowej żywności, w tym demokratyzacja produktów bio wytwarzanych bez użycia syntetycznych nawozów mineralnych, chemicznych środków ochrony roślin czy antybiotyków stanowi dla Carrefour Polska jeden z kluczowych elementów strategii transformacji żywieniowej, która została ogłoszona w 2018 roku. Prowadzone działania są również odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy coraz chętniej czytają etykiety i wybierają produkty z prostym składem i o wysokiej jakości – informuje biuro prasowe Carrefour Polska.

Determinacja Carrefour do podjęcia działań zmierzających do upowszechniania produktów bio wynika z ich szczególnego wpływu na zdrowie człowieka oraz środowisko naturalne. W ramach realizowanej strategii Carrefour nawiązał współpracę z wieloma cenionymi liderami opinii. Jednym z nich jest prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie, która w swojej naukowej pracy zajmuje się m.in. badaniami żywności ekologicznej. Jak podkreśla ekspertka, produkcja ekologiczna odbywa się z uwzględnieniem zasad IFOAM-u: zdrowia, ekologii, troski i uczciwości, co zapewnia wysoki poziom etyczny łańcucha produkcji oraz dbałość o zdrowie ekosystemów rolnych, zwierząt i ludzi. W produkcji roślinnej stosuje się tylko biologiczne środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz proste związki siarkowe i miedziowe. Nie stosuje się GMO ani syntetycznych nawozów mineralnych, tylko te naturalnie występujące w przyrodzie.

Jak wynika z wielu międzynarodowych badań i metaanaliz, ekologicznie uprawiane rośliny zawierają mniej szkodliwych substancji takich jak kadm, azotany czy pozostałości pestycydów. Zawierają natomiast więcej pożądanych związków takich jak polifenole, witaminy i składniki mineralne. Produkty pochodzące od ekologicznie hodowanych zwierząt (mięso, mleko, jaja) zawierają mniej pozostałości szkodliwych antybiotyków, natomiast więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega – 3.

Zakończone niedawno siedmioletnie badania NutriNet-Sante we Francji na grupie prawie 70 tys. osób wykazały, że wyższa częstotliwość konsumpcji żywności ekologicznej wiąże się z istotnie obniżonym ryzykiem zachorowania na nowotwory ogółem, w tym na postmenopauzalny nowotwór piersi, chłoniaka nieziarniczego oraz wszystkie odmiany białaczki. Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska podkreśla, że regularna konsumpcja żywności ekologicznej może ograniczyć występowanie chorób alergicznych, stanu przedrzucawkowego u kobiet ciężarnych, spodziectwa u noworodków męskich, nowotworów, nadwagi i otyłości.

Odnośnie szkodliwości chemicznych pestycydów dla zdrowia człowieka należy zacytować raport „Human health implications of organic food and organic agriculture” przygotowany na zlecenie Serwisu Naukowego Parlamentu Europejskiego (EPRS), Wydziału Przezorności Naukowej (Scientific Foresight Unit – STOA). Link do tego raportu jest następujący:
http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/581922/EPRS_STU(2016)581922_EN.pdf

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.