Borówka stała się eksportową wizytówką naszego kraju (wideo)



www.sadyogrody.pl - 10 lutego 2017 11:24


Targi Fruit Logistica to największe targi owocowo-warzywne na świecie. To też miejsce, gdzie spotykają się owoce, które są wizytówką krajów i regionów, w których są uprawiane. Przez lata borówki korzystały z wizerunku polskiej żywności. Dziś aktywnie go wzmacniają.

- Przyjeżdżamy tu od wielu lat i promujemy Polskę, jako kraj pochodzenia najwyższej jakości owoców. Taki status borówki pozwala nam sprzedawać do 25 krajów na 4 kontynentach. Borówka to dziś eksportowa wizytówka naszego kraju – mówił Dariusz Zęgota z podkarpackiej Grupy ELLIOT, członka Polish Berry Cooperative.

Na berlińskich targach już po raz drugi polskie standardy produkcji promuje Polish Berry Cooperative. Inicjatywa, którą tworzą 3 grupy producentów – Podkarpacka Grupa Producentów Borówki ELLIOT, Polskie Jagody z Lubelszczyzny i wielkopolska BerryGroup.

{youtube;gtPMbWs9U_Y}

Pokazują borówkę jako owoc, który jest naszą wizytówka, podobnie jak Włosi swoje kiwi czy Kostarykańczycy ananasy.

Nasze jagodowe są świetnie odbierane, często są wymieniane jako najbardziej charakterystyczne dla naszego kraju. - Najlepszy produkt z Polski? To mogą być borówki, wszelkie rodzaje jagód - mówił Alexander Roman, Dyrektor Procomer Costa Rica.

- W przypadku Kostaryki to zdecydowanie ananas. Jesteśmy największym światowym eksporterem ananasów. Ich smak nie ma sobie równych na całym świecie – mówił z dużą pewnością i dumą. - Kiedy ananas zostanie schłodzony tuż po zbiorze, to tak, jakby został zapieczętowany: zachowa takie same właściwości, jakie miał zaraz po zbiorze. Jeśli będziemy go przechowywać w niskiej temperaturze, produkt zachowa słodycz, którą miał tuż po zerwaniu - dodał.

Na swoje know-how stawiają również brazylijscy producenci i dostawcy soku z pomarańczy. - Jesteśmy jeśli nie najlepsi, to na pewno jednymi z najlepszych na świecie. Dokonaliśmy wielu usprawnień, pojawiły się nowe technologie. Kiedy po zerwaniu owoce są gotowe do poddania ich odpowiednim zabiegom, trafiają do dojrzewalni na co najmniej 24 godziny. Wszystko w najbardziej dla pomarańczy odpowiedniej temperaturze, czyli od 2 do 5 stopni Celsjusza. W tym czasie pomarańcze odpoczywają. Następnie dokonujemy selekcji i wysyłamy owoce do pakowania – mówił Fernando Cardoso, Director Sucocitrico Cutrale Brasil.