Banany, jabłka i cebule liderami światowego eksportu owoców i warzyw

Autor: FAMMU/FAPA 02 marca 2015 08:20

W całym 2013 roku łącznie na świecie wyeksportowano 113,22 mln ton owoców i warzyw w tym 75,15 mln ton stanowiły same owoce, a pozostałe 38,07 mln ton warzywa - informuje FAMMU/FAPA.

Dla porównania jeszcze w roku 2003 wolumen wyeksportowanych globalnie świeżych owoców i warzyw wynosił 74,65 mln ton, z czego 50,31 mln ton to owoce, a 24,33 mln ton warzywa.

W światowej wysyłce w roku 2013 dominowały przede wszystkim banany z wynikiem 21,06 mln ton oraz jabłka – 8,66 mln ton, cebula - 7,82 mln ton i 7,6 mln ton pomidory oraz dokładnie 7,0 mln ton pomarańcze.

W przypadku wysyłki bananów światowym liderem okazał się być Ekwador, a w przypadku jabłek
Polska (przed Chinami i USA). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM