Analiza rynku warzyw - raport ekspertów z IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 23 kwietnia 2019 09:03

Analiza rynku warzyw - raport ekspertów z IERiGŻ fot. unplash.com

W marcu 2019 r., w porównaniu z lutym 2019 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny pietruszki (o 13%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 10%), cebuli na targowiskach (o 6%), pieczarek (o 3%) i kapusty białej (o 2%). Obniżyła się jedynie cena skupu buraków ćwikłowych (o 4%), a stabilna była cena marchwi - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, analitycy z IERiGŻ.

W porównaniu z lutym 2019 r. w zakładach przetwórczych obniżyła się cena skupu buraków ćwikłowych (o 3%) i cebuli obieranej (o 1%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 39%), marchwi (o 2%) i selerów (o 1%). Obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 2%) i cebuli (o 1%). Stabilne były ceny kapusty białej i kapusty czerwonej. W marcu 2019 r. porównaniu z lutym br. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej i buraków ćwikłowych (po 4%), marchwi (o 2%) i cebuli (o 1%).

W marcu 2019 r., w porównaniu z marcem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 491%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 228%), pietruszki (o 134%), marchwi (o 53%), pieczarek (o 16%), buraków ćwikłowych (o 10%) i cebuli na targowiskach (o 6%). W zakładach przetwórczych i chłodniach w marcu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 179%), marchwi na kostkę (o 112%) i buraków ćwikłowych (o 38%). W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 372%), cebuli (o 146%), marchwi (o 34%) i buraków ćwikłowych (o 19%) - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, analitycy z IERiGŻ.

W lutym 2019 r., w porównaniu ze styczniem 2019 r., wzrosły ceny detaliczne: kapusty białej (o 29%), cebuli (o 13%), porów (o 11%), kalafiorów (o 8%), papryki i buraków ćwikłowych (po 4%), pomidorów (o 3%) i marchwi (o 2%). Obniżyły się ceny detaliczne selerów (o 1%). W relacji do cen detalicznych z lutego 2018 r. wzrosły ceny kapusty białej (o 103%), cebuli (o 77%), porów (o 44%), marchwi (o 36%), kalafiorów (o 26%), pomidorów (o 10%), selerów (o 9%), buraków ćwikłowych (o 8%), pieczarek (o 7%) i papryki (o 5%).

W lutym 2019 r., w porównaniu z lutym 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja marynat (o 35%) i warzyw mrożonych (o 33%), a wzrosła konserw warzywnych (o 26%) i soku pomidorowego (o 6%).

Eksport warzyw świeżych w styczniu 2019 r. wyniósł 33,4 tys. t, a jego wartość 20,2 mln EUR. W porównaniu ze styczniem 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 5%, a jego wartość zwiększyła się o 45%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży kapusty (o 27%) i cebuli (o 2%). W tym samym czasie wyeksportowano 64,5 tys. t przetworów warzywnych o wartości 55,1 mln EUR.

W porównaniu ze styczniem 2018 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 2%, a jego wartość wzrosła o 13%. Wolumen eksportu suszy obniżył się o 21%, mrożonek o 6% oraz kapusty kwaszonej o 3%.

W styczniu 2019 r. zaimportowano 78,1 tys. t warzyw świeżych tj. o 10% więcej niż w styczniu 2018 r. Wartość ich importu wyniosła 83,5 mln EUR, tj. o 2% więcej niż w styczniu 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu kapusty (o 643%), cebuli (o 301%), marchwi (o 96%), czosnku (o 63%) i papryki (o 9%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 24,8 tys. t, tj. o 8% więcej niż w styczniu 2018 r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 25,1 mln EUR i wzrosła w porównaniu ze styczniem 2018 r. o 16%. Wzrósł import konserw (o 64%), suszy (o 25%) i mrożonek (o 23%).

W styczniu 2019 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 33,3 mln EUR wobec ujemnego (40,7 mln EUR) w styczniu 2018 r

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.