Analityk BGŻ: Mamy doskonałą bazę surowcową w naszym kraju

Autor: www.sadyogrody.pl 29 stycznia 2015 10:01

Analityk BGŻ: Mamy doskonałą bazę surowcową w naszym kraju fot. shutterstock

- Do przetwórstwa trafia znaczna część warzyw i owoców produkowanych w Polsce. Udział jabłek przemysłowych stanowi wciąż ponad 50 proc. ogólnej produkcji tych owoców, a udział owoców miękkich kierowanych do przetwórstwa to ponad 70 proc. ich łącznych zbiorów. Polska jest największym producentem mrożonych owoców miękkich oraz zagęszczonego soku jabłkowego w Unii Europejskiej jak również jednym z czołowych producentów mrożonych warzyw. Jest to w największym stopniu efekt doskonałej bazy surowcowej w naszym kraju - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Mariusz Dziwulski, ekspert Banku Gospodarki Żywnościowej.

Zdecydowana większość polskich owoców i warzyw przetwarzana jest w Polsce, czemu sprzyja koncentracja zakładów przemysłowych w regionach produkcji surowca.

- W pewnym jednak stopniu, zagraniczne firmy przetwórcze również są zainteresowane pozyskaniem polskich owoców i warzyw. Czynnikiem decydującym o tym jest dość wysoka konkurencyjność cenowa owoców z Polski, a także ich dostępność. Np. znaczną część jabłek eksportowanych do krajów Unii Europejskiej, głównie Niemiec, stanowią jabłka przemysłowe (w tym także ekologiczne). W sezonie 2013/2014 gdy produkcja jabłek w Niemczech zmniejszyła się dość istotnie, niemieccy przetwórcy na dużą skalę dokonywali zakupu jabłek z Polski, między innymi do produkcji soków. Eksport ogółem jabłek do tego kraju zwiększył się wówczas o 42 proc. do 104 tys. t w relacji rocznej - mówi Mariusz Dziwulski. 

Ogólnie jednak owoce i warzywa świeże są w niewielkim stopniu wykorzystywane przez przetwórców za granicą. - Polska jest za to znaczącym dostawcą produktów wstępnie przetworzonych, służących do dalszego przetwórstwa - mrożonych owoców czy też zagęszczonego soku jabłkowego. Z danych Eurostatu wynika, że udział Polski w unijnym imporcie, jeśli chodzi o te kategorie, wyniósł w 2013 r. odpowiednio 19 i 30 proc. Oprócz konkurencyjności cenowej, ważnym aspektem, cenionym jeśli chodzi o polskie mrożonki czy też soki zagęszczone z Polski, jest ich stosunkowo wysoka jakość. Przydatność odmian owoców produkowanych w Polsce do mrożenia i produkcji soków sprzyja tworzeniu wartości handlowej tych produktów. Między innymi jakość była tym czynnikiem dla którego truskawki mrożone z polski „wygrały" konkurencję z mrożonymi truskawkami z Chin - dodaje ekspert BGŻ.

Polskie owoce i warzywa zarówno świeże, jak też przetworzone, dotąd trafiały głównie na rynki europejskie. Pozycja Polski jeśli chodzi o rynek Unii wydaje się być stabilna. - Zmiany w produkcji globalnej, jak też np. kwestie związane z ograniczeniami w handlu (embargo) sprzyjają ekspansji produktów z Polski na pozostałe rynki. Produkty te mogą zaistnieć tam na dłużej. W bieżącym sezonie zwiększył się np. eksport koncentratu soku jabłkowego do Stanów Zjednoczonych, które w ubiegłych latach sprowadzały go głównie z Chin. W niewielkim stopniu, ale wzrosła również sprzedaż na rynek USA mrożonych wiśni czy też malin - zapewnia Mariusz Dziwulski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI