Zwalczanie szkodników warzyw - o czym warto pamiętać planując uprawę?

Autor: www.sadyogrody.pl 27 grudnia 2016 12:06

Zwalczanie szkodników warzyw - o czym warto pamiętać planując uprawę? Mączlik warzywny na roślinach rzepaku/ fot. za Farmer.pl

Wielu problemów związanych z występowaniem szkodników w polowych uprawach warzyw można uniknąć, m.in. poprzez wybór odpowiedniego stanowiska (pola), czy zabiegi agrotechniczne. Co wpływa na wzmożone ataki szkodników w sezonie wegetacyjnym?

Jako główne przyczyny masowego występowania szkodników warzyw eksperci wymieniają nieprzestrzeganie zasad prawidłowego zmianowania, prowadzenie roślin w monokulturze, czy nieodpowiednią rejonizację upraw. Należy podkreślić, że występowaniu szkodników sprzyja przede wszystkim ciepła pogoda. Dlatego często na plantacjach, w ciągu sezonu wegetacyjnego spostrzega się coraz więcej pokoleń. Efektywna ochrona wymaga od producentów prowadzenia sukcesywnych lustracji upraw i rzeczywistej oceny stopnia zagrożenia.

Na wzmożoną obecność szkodników w warzywach wpływa również niesystematyczne ich zwalczanie w trakcie uprawy, bądź stosowanie niewłaściwych dawek (lub zawyżonych czy zaniżonych stężeń preparatu), co prowadzi do uodporniania się szkodników na daną substancję aktywną. Podczas wykonywanego zabiegu należy pamiętać o optymalnej temperaturze stosowania preparatu tak, by wykazał on oczekiwaną skuteczność w zwalczaniu szkodnika.

W trakcie sezonu wegetacyjnego należy przestrzegać optymalnego terminu siewu zaprawionych nasion i późniejszego terminu zbioru warzyw.

W ograniczaniu populacji szkodliwych organizmów istotne znaczenie ma wybór stanowiska – unikać należy przede wszystkim zakładania plantacji w sąsiedztwie skupisk krzewów, a także uprawy warzyw po sobie należących do tej samej rodziny botanicznej. Przy planowanych nasadzeniach roślin, na tym samym polu, zalecana jest co najmniej 3-letnia przerwa. Ważnym czynnikiem wpływającym na liczebność szkodników w kolejnym sezonie są zabiegi agroteczniczne - zespół uprawek gleby, m.in. głęboka orka.

Podczas prowadzonej uprawy warzyw należy pamiętać o regularnym usuwaniu chwastów z pola (które są roślinami żywicielskimi), a także niepozostawianiu na polu pozostałości roślinnych czy nasion roślin uprawnych będących często przyczyną zwiększonej presji zachwaszczenia w kolejnych sezonach. Warto wspomnieć, że producenci warzyw powinni unikać stosowania pod uprawy źle przefermentowanego obornika, w którym mogą znajdować się nasiona chwastów. Przenoszeniu organizmów szkodliwych, w tym nasion chwastów można zapobiec poprzez regularne czyszczenie narzędzi czy maszyn wykorzystywanych do różnego rodzaju uprawek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM