Zimowe uszkodzenia drzew owocowych

Autor: Krystyna Zagórska / www.sadyogrody.pl 25 marca 2015 12:48

Zimowe uszkodzenia drzew owocowych www.shutterstock.com

Odporność drzewek owocowych na niskie temperatury zależy od gatunku drzewa, odmiany, a także podkładki. Na stopień odporności wpływa również intensywność owocowania, nawożenie drzew oraz ich zdrowotność.

Oprócz spadku temperatury poniżej 0°C, na wielkość uszkodzeń wpływa okres utrzymywania się niskiej temperatury. Przemarzają zarówno grube konary, pień, młode pędy, jak i system korzeniowy.

Z powodu przemarznięć pod koniec zimy widoczne są uszkodzenia pnia i konarów w postaci ran zgorzelinowych. Objawami są brunatnoczerwone przebarwienia kory, w ich miejscu tkanka zapada się i pęka. Uszkodzeniu ulega również miazga, co powoduje (wiosną) zaburzenia w przewodzeniu wody. Pęknięcia na pniu powstają przeważnie w wyniku różnic temperatury między zewnętrznymi i wewnętrznymi warstwami kory i drewna. Silne uszkodzenia często prowadzą do obumarcia drzew. Pęknięcia należy zabezpieczyć maścią ogrodniczą bądź farbą emulsyjną z 2 proc. dodatkiem fungicydów systemicznych.

Kolejnym następstwem niewłaściwego przezimowania drzew mogą być uszkodzenia korzeni. Pierwsze symptomy widoczne są wczesną wiosną wraz z rozpoczęciem wegetacji. Takie drzewa wolniej się rozwijają, a następnie obumierają. Korzenie są znacznie wrażliwsze na mróz, w porównaniu do części nadziemnej drzew. System korzeniowy wytrzymuje temperaturę gleby nawet do -10°C. W przypadku silnych mrozów, korzenie drzew należy zabezpieczyć kopczykiem ziemi. Obecność pokrywy śnieżnej, a także wrażliwość podkładki decydują o wielkości uszkodzeń.

Przemarzanie pąków kwiatowych obserwowane jest najczęściej u moreli, brzoskwini i czereśni. Istotny wpływ na powstanie szkód mrozowych mają właściwości genetyczne odmiany i podkładki. Dlatego przy wyborze drzewek należy wziąć pod uwagę ich wytrzymałość na niską temperaturę. Uszkodzenia mrozowe jednorocznych przyrostów spotykane są przeważnie na nie zdrewniałych pędach. Ich wierzchołkowe części ulegają zbrunatnieniu, a rdzeń ma ciemne zabarwienie. Takie objawy najczęściej spotykane są w szkółkach drzewek owocowych, w sadach przenawożonych azotem bądź na skutek zbyt wczesnego cięcia.

Najgroźniejsze są uszkodzenia spowodowane przez wiosenne przymrozki w okresie kwitnienia. Już kilkustopniowy mróz jest przyczyną obumierania kwiatów. Uszkodzeniu mogą ulegać również młode zawiązki owoców (bezpośrednio po kwitnieniu), natomiast na starszych pojawiają się pierścieniowate ordzawienia. Wiosenne przymrozki powodują także zbrunatnienie liści oraz wierzchołków młodych pędów.

Aby zapobiec uszkodzeniom mrozowym należy przede wszystkim utrzymywać drzewa w dobrej kondycji. Istotnym zabiegiem jest odpowiednie nawożenie, a także ochrona przed chorobami i szkodnikami.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI