Zamieranie pędów malin – jak chronić krzewy po zbiorze owoców?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 15 września 2015 10:06

Zamieranie pędów malin – jak chronić krzewy po zbiorze owoców? Zamieranie pędów jest najgroźniejszą chorobą w uprawie malin/ fot. shutterstock.com

Zamieranie pędów malin jest najgroźniejszą chorobą występującą w uprawie tego gatunku. Sprawcami tej choroby są patogeny - Didymella applanata, Leptosphaeria coniothyrium, Botrytis cinerea, Verticillium spp. i Fusarium spp. Jak zabezpieczyć krzewy malin przed tą chorobą po zbiorze owoców?

Grzyb D. applanata infekuje łuski pąków, liście oraz pędy. W zależności od warunków pogodowych objawy tej choroby widoczne są już na początku czerwca. U nasady pąków pojawiają się brunatno-fioletowe plamy. W późniejszym etapie rozwoju choroby plamy te powiększają się obejmując cały obwód pędu. Wzdłuż pędów pojawiają się rozległe, nekrotyczne smugi.

Pod koniec sierpnia plamy stają się ciemnoszare z licznymi, drobnymi punktami (otocznie grzyba). Na porażonych pędach (zwłaszcza dwuletnich) kora pęka i łuszczy się. W skutek porażenia przez D. applanata dochodzi do chlorozy liści, rozwój pędów zostaje zahamowany, a pąki liściowe zamierają.

Patogen L. coniothyrium występuje w mniejszym nasileniu niż D. applanata. Grzyb ten przyczynia się do powstania u nasady pędów ciemnobrązowych nekroz, które mogą obejmować całą ich powierzchnię. Porażone pędy stają się kruche, przez co łatwiej ulegają wyłamywaniu. Typowe objawy pojawiają się podczas kwitnienia i dojrzewania owoców. Zainfekowane pędy zamierają, liście więdną i brunatnieją.

W zapobieganiu tej choroby należy zwrócić szczególną uwagę na agrotechnikę, m.in. dobór właściwego stanowiska, a także czynniki mechaniczne - cięcie, czy sposób prowadzenia uprawy. Krzewy malin warto prowadzić przy drutach, co zapewnia dobrą przewiewność plantacji i umożliwia dokładniejsze pokrycie krzewów cieczą użytkową.

Wskazane jest również regularne usuwanie z uprawy porażonych pędów, a także cięcie prześwietlające krzewów. Ważne jest także umiarkowane nawożenie azotowe, gdyż zbyt duże ilości tego pierwiastka zwiększają podatność malin na tę chorobę. Istotna jest także  zdrowotność materiału szkółkarskiego stosowanego do zakładania plantacji.

Po zbiorze owoców można zastosować preparaty, m.in. Mythos 300 SC, Rovral Aquaflo 500 SC, Sadoplon 75 WP, Signum 33 WG, Switch 62,5 WG. Środki te należy stosować przemiennie, gdyż posiadają inny skład i mechanizm działania. W ochronie można także zastosować preparat biologiczny Polyversum WP. W przypadku maliny owocującej na zeszłorocznych pędach należy wykonać jeden oprysk - po zbiorach owoców, w celu ochrony jednorocznych, nowych pędów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI