Zagrożenie oparzelizną przed sezonem przechowalniczym

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 14 października 2016 16:03

Zagrożenie oparzelizną przed sezonem przechowalniczym Eksperci przestrzegają, że upalny i suchy początek września zwiększył ryzyko wystąpienia oparzelizny/ fot. shutterstock.com

Problemem ubiegłego sezonu przechowalniczego niewątpliwie była oparzelizna. Trudne warunki pogodowe sprzyjały wzmożonemu występowaniu tej choroby na jabłkach. Tegoroczny upalny początek września może również przyczynić się do powstawania nieregularnych plam na skórce przechowywanych owoców.

W ubiegłym sezonie przechowalniczym wielu sadowników po otwarciu komór stwierdzało nasilone występowanie oparzelizny powierzchniowej. Czy w rozpoczynającym się sezonie producenci jabłek ponownie będą musieli zmierzyć się z bardzo słabą jakością przechowywanych owoców? Na to pytanie nikt nie zna odpowiedzi. Jednak eksperci przestrzegają, że upalny i suchy początek września zwiększył ryzyko wystąpienia oparzelizny.

Oprócz warunków pogodowych jako przyczynę powstawania powierzchniowych uszkodzeń wskazuje się wysokie stężenie azotu i niską zawartość wapnia w owocach. Ponadto zwiększone ryzyko wystąpienia tej choroby powiązane jest z opóźnionym schłodzeniem owoców po zbiorze. Do tego dochodzi nieodpowiednia temperatura przechowywania (wyższa niż zalecana), brak cyrkulacji powietrza oraz zbyt wysoka wilgotność względna.

Jak ograniczyć wielkość strat podczas przechowywania?

Rozwój oparzelizny powierzchniowej można opóźnić poprzez przechowywanie jabłek w nowoczesnych technologiach niskotlenowych oraz pozbiorcze zastosowanie preparatów zawierających 1-MCP. W przypadku sygnalizowanego wysokiego ryzyka wystąpienia oparzelizny warto kontrolować owoce  poprzez przeniesienie pobranej partii do temperatury pokojowej. Jeżeli w przeciągu kilku dni uwidocznią się objawy tej choroby to należy  zakończyć okres przechowywania. 

Sadownicy przed zbiorem jabłek sygnalizowali problem szklistości miąższu pojawiający się u odmian o dużych owocach (głównie 'Gloster'). Występowaniu tej choroby, oprócz upałów w okresie wegetacji, sprzyjają wahania temperatury przed zbiorem jabłek, ale także przenawożenie azotem i niski poziom wapnia. Aby zapobiec stratom, eksperci zalecają opóźnienie schładzania jabłek oraz nieco wyższą temperaturę przechowywania (od zalecanej), co jak wiadomo wiąże się ze skróceniem okresu przechowywania.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.