Wycofanie 75 substancji czynnych a jakość owoców i warzyw - wywiad z dyrektorem POLSOR

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 05 sierpnia 2016 09:41

Wycofanie 75 substancji czynnych a jakość owoców i warzyw - wywiad z dyrektorem POLSOR fot. shutterstock.com

Komisja Europejska planuje wycofanie 75 substancji czynnych – składników wielu środków ochrony roślin. Jakie jest uzasadnienie tych planów? Jakie będą skutki wycofania tych substancji? Czy jest możliwe powstrzymanie komisarzy unijnych przed wprowadzeniem w życie tego planu? Z Piotrem Godlewskim, dyrektorem Biura Polskiego Stowarzyszenia Obsługi Rolnictwa rozmawia Albert Katana.

Czy zapadły już jakieś decyzje dotyczące wycofania rynku 75 substancji czynnych – składników wielu środków ochrony rośliny używanych do tej pory do ochrony upraw rolniczych? Jeśli nie, czy wiadomo, kiedy to się stanie?

Do dziś żadne wiążące decyzje nie zapadły. KE właśnie zakończyła konsultacje publiczne, można je prześledzić na stronie: http://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares20163071834_en. Tam też można znaleźć stanowisko POLSOR w sprawie wycofania substancji czynnych.  

Czym kieruje się Komisja Europejska podejmując decyzje o wycofywaniu tak wielu substancji i w efekcie, środków ochrony roślin? Czy znane jest uzasadnienia dla tych decyzji?

Od kilku lat w UE toczy się wielopoziomowa dyskusja na temat wpływu środków ochrony roślin na zdrowie i życie konsumentów. Obarcza się je odpowiedzialnością za negatywny wpływ na rozrodczość, zaburzenia w układzie hormonalnym i kancerogenność. Pionierem tego ruchu jest Francja, będąca największym rynkiem rolnym w Europie. Już w 2008 r., chcąc ograniczyć dostępność wybranych substancji czynnych, wprowadzono na nie dodatkowe opodatkowanie. Nie zmieniło to sytuacji. Rolnicy chcąc utrzymać niezbędny poziom produkcji nadal kupowali, tyle, że już droższe środki. W tym samym kierunku podążają nasi bliscy sąsiedzi – Niemcy. Glifosat jest tam na cenzurowanym, podlegając silnym ograniczeniom, jest on całkowicie zakazany przy desykacji upraw przed zbiorem. Problem nie tkwi w tym, że KE dąży do wycofania wielu substancji, ale w tym, że dążenie to nie jest wsparte solidnymi przesłankami naukowymi. Stwierdzenie, że środki mają negatywny wpływ na zdrowie ludzkie musi być oparte na mocnych podstawach i badaniach naukowych. Przyjmując kryteria proponowane przez Komisję Europejską, należałoby uznać, że jodyna należy do tzw. zaburzaczy endokrynnych i dlatego nie może być w użyciu.

Komisarze unijni chcą wycofania takich substancji jak glifosat, tiachlopryd, tiametoksam. Czy istnieją zamienniki dla tych substancji? Jest jakaś alternatywa dla zapraw neonikotynoidowych lub środków zwalczających np. mszyce czy owocówkę jabłkóweczkę?

Nie ma zamienników dla glifosatu, zarówno pod względem ceny jak i spektrum działania. Pozbawienie rolników możliwości zwalczania chwastów głęboko korzeniących się może oznaczać powrót perzu, a pamiętamy czasu gdy ten uciążliwy chwast unieruchamiał maszyny uprawowe.

Tiachlopryd należy do dość powszechnej w sadownictwie grupy chemicznej. Jeśli zabraknie tej substancji, to praktycznie nie będzie czym walczyć w jagodnikach.  

Nie ma nic gorszego jak braki insektycydów oficjalnie zarejestrowanych. Przy niedostatku rozwiązań, producenci mogą sięgać po insektycydy z innych upraw i innych krajów, grzesząc jeszcze bardziej. Wiele środków owadobójczych ma zapis dotyczący prewencji dla pszczół – NIE DOTYCZY - z uwagi na dopuszczenie do wybranych upraw. Jeśli sadownik lub inny rolnik zostanie pozbawiony możliwości zastosowania właściwego produktu a zastosuje ten przeznaczony do innej uprawy, w przekonaniu, że prewencja  NIE DOTYCZY i zrobi to tuż przed kwitnieniem ze świadomością, że nie zaszkodzi pszczołom, dopiero zaczną się problemy.

Na niektóre szkodniki: mszyce, przędziorki i szpeciele, są rozwiązania na bazie polimerów silikonowych. Oczekiwane są produkty na bazie wyciągu z drożdży z dodatkiem alg morskich działających na owocówkę jabłkóweczkę i mszyce, a także przędziorka owocowca, bawełnicę korówkę, opuchlaki i w warzywach skośnika pomidorowego, wciornastki, przędziorki, podskrzypkę szparagową, mączlika szklarniowego oraz miseczniki i nicienie. 

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI