Włoskie doświadczenia w uprawie czereśni i nowe odmiany z serii Sweet

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 26 marca 2017 20:35

Włoskie doświadczenia w uprawie czereśni i nowe odmiany z serii Sweet fot. shutterstock.com

Podczas 26. Spotkania Sadowniczego w Sandomierzu, przedstawiciele Uniwersytetu Bolońskiego (UNIBO) - dr Sara Bellelli i dr Marco Bertolazzi zaprezentowali wyniki badań dotyczące techniki prowadzenia intensywnego sadu czereśniowego oraz nowych obiecujących odmian czereśni z serii 'Sweet'.

W trakcie tegorocznej konferencji czereśniowej w Sandomierzu, dr Sara Bellelli omówiła temat różnych technik sadzenia i prowadzenia czereśni we włoskich sadach, a także przedstawiła najnowsze opinie odnośnie wykorzystania wielofunkcyjnych osłon w uprawie tego gatunku. W produkcji czereśni w Europie przodują Włochy (20 proc.), a tuż za nimi jest Hiszpania (16 proc.). Jak zaznaczyła prelegentka, główne regiony uprawy czereśni we Włoszech to Apulia, Kampania i Emilia-Romania.

Jednym z założeń prowadzonych prac hodowlanych na Uniwersytecie Bolońskim było uzyskanie dużej ilości owoców wysokiej jakości oraz wprowadzenie drzew czereśni w jak najwcześniejsze owocowanie. Przy wyborze modelu sadu dla czereśni należy uwzględnić kilka elementów – warunki środowiskowe, tj. gleba, dostępność wody, temperatura powietrza, światło, a także system prowadzenia uprawy (w tym cięcie, nawożenie i nawadnianie) oraz odmiana i podkładka.

Do badań wybrano odmiany czereśni ‘Black Star’ i ‘Regina’ na podkładkach ‘GiSelA 5’, ‘GiSelA 6’ i ‘Weiroot 158’ oraz ‘CAB 6P’, ‘P-HL-A’ oraz ‘Piku 1’. Drzewa były prowadzone w trzech formach: wrzeciona, smukłego wrzeciona i w systemie V. Dodatkowo w doświadczeniach wykorzystano osłony – Keep in Touch System.

Innowacyjny model osłon – Keep in Touch System, przeznaczony jest do ochrony drzew, w pojedynczych rzędach przed czynnikami zewnętrznymi - deszczem, gradem, a także przed ptakami i szkodnikami. Podwójne warstwy osłony (biała siatka o drobnych oczkach 1,3 x 1,3 mm) ma służyć przede wszystkim do zabezpieczania czereśni przed Drospophila suzukii, która jest bardzo dużym problemem we Włoszech. Dr Bellelli zaznaczyła, że w badaniu przeprowadzono dodatkowe doświadczenie z użyciem pułapek przeciwko D. suzukii – zarówno w sadach osłoniętych systemem Keep in Touch System, jak i w sadach bez osłon.

Jak poinformowała prelegentka podczas konferencji, w systemie osłon nie zaobserwowano uszkodzeń owoców przez Drospohila suzukii. Natomiast w sadach bez zastosowania wielofunkcyjnych osłon odnotowano znaczący procent uszkodzonych owoców (większe u odmiany ‘Regina’). Dodatkowo w sadach nie zabezpieczonych systemem osłon zaobserwowano więcej owoców popękanych.

W doświadczeniach przeprowadzonych w sadach intensywnych najlepiej sprawdziła się podkładka ‘Piku 1’ i ‘GiSela 6’ dla drzew prowadzonych w systemie V i smukłego wrzeciona. Przy zastosowaniu tych podkładek w przypadku obu odmian można było uzyskać średnio 40 ton/ha owoców. Dr Sara Bellelli zaznaczyła, że mimo wysokich kosztów początkowych (związanych z zainstalowaniem systemu) zastosowanie osłon umożliwiło uzyskanie owoców wysokiej jakości, bez strat w plonie z powodu D. suzukii.

Z kolei dr Marco Bertolazzi podczas konferencji czereśniowej przedstawił sześć nowych odmian czereśni wyhodowanych na Uniwersytecie Bolońskim z serii ‘Sweet’ – ‘Sweet Aryana’, ‘Sweet Lorenz’, ‘Sweet Gabriel’, ‘Sweet Valina’, ‘Sweet Saretta’, ‘Sweet Stephany’. Celem hodowców z UNIBO było otrzymanie odmian czereśni o bardzo dobrych cechach jakościowych, czyli możliwie jednolitych owoców, pod względem wyglądu i smaku, a co więcej – dojrzewających po sobie, aby zapewnić ciągłość dostaw owoców na rynek przez okres 5-6 tygodni (przez cały okres zbioru czereśni). Kolejnym kryterium hodowców była plenność drzew i łatwość w uprawie.

Owoce czereśni z serii ‘Sweet’ cechują się zbliżoną jakością, jędrnością, elastycznością skórki oraz słodkim smakiem – średnica powyżej 28 mm, zawartość cukru ponad 18 st. Brix, kwasowość powyżej 8 g/l. Nowe odmiany uzyskano poprzez krzyżowanie kalifornijskich odmian czereśni, które odznaczają się bardzo dobrym wyglądem, kształtem i rozmiarem owoców ze starymi włoskimi odmianami wyróżniającymi się pod względem jędrność owoców, wysokiej zawartości cukrów, odpowiedniej kwasowości i aromacie. Odmiany czereśni z serii ‘Sweet’ są chronione licencją w Europie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI