Warto pomyśleć o pobraniu próbek glebowych do analiz

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 04 listopada 2016 08:05

Warto pomyśleć o pobraniu próbek glebowych do analiz Próba glebowa do analiz powinna być reprezentatywna/ fot. za Farmer.pl

Po zakończonych zbiorach warto zastanowić się nad wykonaniem podstawowych analiz chemicznych gleby. Określenie zawartości poszczególnych składników pokarmowych, a tym samym opracowanie i późniejsze realizowanie programu nawożeniowego ma kluczowe znaczenie przy produkcji warzyw dobrej jakości.

Podstawą racjonalnego nawożenia upraw jest analiza chemiczna gleby, której wykonanie pozwala na określenie brakujących ilości składników pokarmowych. W ten sposób eliminowane jest dostarczanie do gleby nawozów mineralnych „na zapas”. Próbki glebowe do analiz przeprowadzanych w Okręgowych Stacjach Chemiczno-Rolniczych (OSChR) najkorzystniej jest pobrać w okresie jesiennym – po zakończonym zbiorze plonów, a jednocześnie przed wykonaniem jakiegokolwiek nawożenia.

Częste opady deszczu, które występują praktycznie od pierwszych dni października utrudniają pobieranie próbek glebowych, lecz w niektórych rejonach kraju panujące warunki pogodowe są zdecydowanie bardziej korzystne.

Próbek glebowych nie należy pobierać na obrzeżach pola (do 5 m), ani z miejsc po stogach i kopcach, rowach czy kretowiskach, w zagłębieniach i ostrych wzniesieniach terenu. Ponadto niewskazane jest pobierane gleby do analiz po zastosowaniu jakichkolwiek nawozów mineralnych czy organicznych, a także w okresie nadmiernej suszy lub wilgotności gleby.

Próba glebowa do analiz powinna być reprezentatywna (uśredniona), co - według instrukcji dostępnej na stronie OSChR - oznacza, że musi reprezentować obszar użytku rolnego o zbliżonych warunkach (typ, rodzaj i gatunek gleby, ukształtowanie terenu) oraz agrotechnicznych (uprawa, przedplon, nawożenie). Powierzchnia przypadająca na próbę ogólną, pod względem glebowym i ukształtowaniem terenu nie może przekraczać 4 ha. Próbki gleby do analiz chemicznych powinny być pobierane co 3-4 lata.

Podstawowe analizy obejmują oznaczenie odczynu (pH gleby), a także zaleceń odnośnie fosforu, potasu i magnezu, oraz wapna. W razie potrzeby w OSChR wykonywane są również inne analizy, np. zawartość próchnicy w glebie oraz mikroelementów.   

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI