Warto pomyśleć o pobraniu próbek glebowych do analiz

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 04 listopada 2016 08:05

Warto pomyśleć o pobraniu próbek glebowych do analiz Próba glebowa do analiz powinna być reprezentatywna/ fot. za Farmer.pl

Po zakończonych zbiorach warto zastanowić się nad wykonaniem podstawowych analiz chemicznych gleby. Określenie zawartości poszczególnych składników pokarmowych, a tym samym opracowanie i późniejsze realizowanie programu nawożeniowego ma kluczowe znaczenie przy produkcji warzyw dobrej jakości.

Podstawą racjonalnego nawożenia upraw jest analiza chemiczna gleby, której wykonanie pozwala na określenie brakujących ilości składników pokarmowych. W ten sposób eliminowane jest dostarczanie do gleby nawozów mineralnych „na zapas”. Próbki glebowe do analiz przeprowadzanych w Okręgowych Stacjach Chemiczno-Rolniczych (OSChR) najkorzystniej jest pobrać w okresie jesiennym – po zakończonym zbiorze plonów, a jednocześnie przed wykonaniem jakiegokolwiek nawożenia.

Częste opady deszczu, które występują praktycznie od pierwszych dni października utrudniają pobieranie próbek glebowych, lecz w niektórych rejonach kraju panujące warunki pogodowe są zdecydowanie bardziej korzystne.

Próbek glebowych nie należy pobierać na obrzeżach pola (do 5 m), ani z miejsc po stogach i kopcach, rowach czy kretowiskach, w zagłębieniach i ostrych wzniesieniach terenu. Ponadto niewskazane jest pobierane gleby do analiz po zastosowaniu jakichkolwiek nawozów mineralnych czy organicznych, a także w okresie nadmiernej suszy lub wilgotności gleby.

Próba glebowa do analiz powinna być reprezentatywna (uśredniona), co - według instrukcji dostępnej na stronie OSChR - oznacza, że musi reprezentować obszar użytku rolnego o zbliżonych warunkach (typ, rodzaj i gatunek gleby, ukształtowanie terenu) oraz agrotechnicznych (uprawa, przedplon, nawożenie). Powierzchnia przypadająca na próbę ogólną, pod względem glebowym i ukształtowaniem terenu nie może przekraczać 4 ha. Próbki gleby do analiz chemicznych powinny być pobierane co 3-4 lata.

Podstawowe analizy obejmują oznaczenie odczynu (pH gleby), a także zaleceń odnośnie fosforu, potasu i magnezu, oraz wapna. W razie potrzeby w OSChR wykonywane są również inne analizy, np. zawartość próchnicy w glebie oraz mikroelementów.   

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.