Ustrzeż się chorób grzybowych przy przechowywaniu jabłek

Autor: www.sadyogrody.pl 26 stycznia 2015 10:37

Ustrzeż się chorób grzybowych przy przechowywaniu jabłek fot. shutterstock.com

Każdego roku na całym świecie choroby roślin spowodowane patogenami niszczą 30-40 proc. plonów po zbiorze, czyli w trakcie przechowywania, dlatego ważne jest poznanie procesów chorobowych, aby móc im zapobiegać.

Grzybowe choroby przechowalnicze jabłek powodowane są przez wiele gatunków grzybów. Zakażenie owoców odbywa się różnymi sposobami i zależy od wielu czynników:

- podatności danej odmiany,

- zdolności patogena,

- warunków zewnętrznych.

Ponadto wrażliwość odmian jabłek na infekcje grzybowe zależy także od ich składu chemicznego oraz budowy skórki. Owoce wykształcone w warunkach wysokiej wilgotności oraz z drzew przenawożonych azotem, są porażane częściej i szybciej gniją. Poza tym istotne jest także środowisko sadu.

Grzyby mogą wnikać do wnętrza owocu przez nieuszkodzoną skórkę i przez przetchlinki (gorzka zgnilizna, szara pleśń, parch jabłoni). Udowodniono, że ilość przetchlinek w skórce, która jest zależna od odmiany jest również ściśle połączona z częstością występowania infekcji. Z początkiem sezonu przechowalniczego choroby te nie ujawniają się, mają ukryty charakter aż do kilku miesięcy przechowywania.

Niektóre gatunki grzybów mogą wnikać do owoców przez uszkodzenia skórki, powstałe mechanicznie na przykład podczas zbioru bądź zabiegów pielęgnacyjnych w sadzie (mokra zgnilizna, brunatna zgnilizna).

Wiele chorób przechowalniczych ma swoje źródło w sadzie. W celu zmniejszenia strat warto poznać procesy infekcyjne, zachodzące podczas wegetacji.

Gorzka zgnilizna powodowana jest przez dwa gatunki grzybów z rodzaju Pezicula i jest jedną z najczęściej występujących chorób jabłek w Polsce. Zarodniki tych grzybów przenoszone z gałęzi na owoce razem z deszczem, kiełkując tworzą strzępkę wrastającą w głąb tkanki owocu. Porażenie owoców występuje w postaci drobnych, brązowawych plam gnilnych z jaśniejszym środkiem, które z czasem się powiększają i zlewają ze sobą. Przy zwalczaniu tej choroby można stosować zarejestrowane benzimidazolowe preparaty chemiczne oraz – coraz bardziej popularne w czasie przechowywania – preparaty biologiczne (Boni Protect i Polyversum), które stosuje się przed zbiorem owoców,  jako uzupełnienie ochrony chemicznej.

Szara pleśń powodowana jest przez grzyba Botrytis cinerea, zakażającego głównie kwiaty jabłoni, ale ujawniającego się głownie dopiero podczas przechowywania jabłek w postaci gnilnych, jasnobrązowych plam. Owoce pokrywają się puszystą szarą grzybnią z zarodnikami. W przechowalni zakażają zdrowe jabłka przez co powstają charakterystyczne dla tej choroby gniazda gnilne. Delikatny zbiór oraz transport owoców, wstawianie do przechowalni suchych jabłek i nie przechowywanie ich po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej są bardzo ważnymi elementami ochrony przed szara pleśnią.

Parch przechowalniczy, powodowany przez Venturia inaequalis jest jedyną chorobą przechowalniczą, która nie powoduje gnicia owoców, a do zakażenia dochodzi w sadzie w czasie wegetacji. Wczesne infekcje ujawniają się w sadzie, a późniejsze, do których doszło tuż przed zbiorem, uwidaczniają się dopiero w trakcie przechowywania zazwyczaj w postaci drobnych, ciemnych plam. W zapobieganiu chorobie ważne jest przestrzeganie programu ochrony roślin w okresie wegetacji, a przeciw parchowi przechowalniczemu – oprysk na 7–14 dni przed planowanym zbiorem fungicydami opartymi na tiuramie.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM