Uprawy ekologiczne - rozwiązanie przed negatywnym działaniem pestycydów

Autor: www.sadyogrody.pl 18 maja 2015 14:02

Uprawy ekologiczne - rozwiązanie przed negatywnym działaniem pestycydów www.shutterstock.com

Środki ochrony roślin są powszechnie użytkowane w gospodarczej produkcji owoców i warzyw. Pozostałości po pestycydach mogą znajdować się zarówno w miąższu, jak i na powierzchni oferowanych na rynku produktów. W wyniku stosowania tych substancji zagrożone jest zdrowie sadowników i ich rodzin.

Jak wynika z raportu opublikowanego przez Greenpeace "Negatywny wpływ pestycydów na zdrowie. Rosnący problem" - w Polsce od wielu lat masowo wzrasta zużycie pestycydów i nawozów sztucznych. W roku 2013 sprzedano ponad 38 proc. więcej środków ochrony roślin w porównaniu do roku 2005.

W wyniku stosowania środków ochrony roślin na terenach rolniczych, a także przez obecność ich pozostałości spożywanych owocach i warzywach, zagrożone jest zdrowie sadowników i ich rodzin.

Dlatego Unia Europejska ustaliła najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów obowiązujące na obszarze całej wspólnoty dla każdej substancji. Po ich przekroczeniu zarówno owoce, jak i warzywa są uznane za nienadające się do spożycia. W tym celu niezbędny jest ciągły monitoring, aby w produktach nie były przekraczane stężenia toksycznych substancji.

W Polsce badania pozostałości środków ochrony roślin wykonywane są przez Centralne Laboratorium Inspekcji w Toruniu, laboratoria Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu oraz laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Według raportu Greenpeace całkowite wykluczenie syntetycznych pestycydów - prowadzi do odejścia od upraw intensywnych w stronę rolnictwa ekologicznego. Jest to niezbędne dla uniknięcia negatywnego wpływu na zdrowie człowieka i zachowanie bioróżnorodności środowiska naturalnego.

Na plantacjach powinny być zapewnione siedliska dla owadów zapylających i naturalnych wrogów szkodników. Ponadto w wyniku zróżnicowania uprawianych gatunków i odmian, zostaje zwiększona żyzność gleby i odporność na choroby i szkodniki. Stosowanie biologicznych metod zwalczania patogenów zostały już potwierdzone jako skuteczne sposoby ochrony produkowanych owoców i warzyw.

Uprawy ekologiczne są efektywnym i realnym rozwiązaniem chroniącym zarówno ludzkie zdrowie, jak i środowisko. Wzrost popularności upraw ekologicznych w Europie udowadnia, że rolnictwo wolne od pestycydów jest w pełni osiągalne - opłacalne ekonomicznie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI