ULO czy KA? Technologie przechowywania owoców

Autor: Bartłomiej Mroziak, www.sadyogrody.pl 23 stycznia 2015 10:40

ULO czy KA? Technologie przechowywania owoców fot. vegachlodnictwo.pl

Technologia przechowywania owoców ULO (Ultra Low Oxygen), polega na utrzymywaniu najniższej możliwej zawartości tlenu w komorze, tj. w granicach 1-2 proc. Jest udoskonaleniem systemu kontrolowanej atmosfery (KA).

ULO to rozwiązanie podobne do systemu KA, lecz wymaga użycia lepszych rozwiązań pomiarowych i regulacyjnych. W kontrolowanych atmosferach zawartość tlenu wynosi ok. 3 proc., a dwutlenku węgla ok. 5 proc. W technologii ULO zawartość CO2 jest dostosowana do niższej zawartości tlenu i wynosi 2 proc. Mniejsze stężenie tlenu jest bronią obosieczną, ponieważ z jednej strony prowadzi do zahamowania oddychania tlenowego o ok. 30 proc. w porównaniu do KA, co wydłuża okres przechowywania, ale z drugiej strony spadek poziomu tlenu poniżej 1 proc. (przez dłuższy okres) może prowadzić do fermentacji owoców, a tym samym zmarnowania plonu.

Do utraty plonu może dojść także w przypadku zamarznięcia owoców przez nieodpowiednio ustawioną temperaturę lub usterkę w systemie. Awarii systemu należy się spodziewać zwłaszcza w okresach zimowych o obniżonej temperaturze powietrza. Zachodzi potrzeba częstej kontroli płuczki węglowej i systemów sterowania. Systemy te są bardziej dokładne i zaawansowane technologicznie od systemów stosowanych w KA. Ważnym zagadnieniem jest więc także odpowiednia wiedza na temat działania systemu ULO, przez osobę go obsługującą.

Przechowywanie jabłek w warunkach ULO wymaga odpowiedniej temperatury w zakresie 0-3 st.C, w zależności od odmiany. Większość odmian nadaje się do przechowywania w warunkach niskiego stężenia tlenu, najlepiej jednak radzą sobie odmiany Idared i Gloster. Gruszki także da się przechowywać w ULO, lecz najlepiej znoszą atmosferę o zawartości tlenu 1 proc.  Jabłka w takich warunkach (KA, ULO) da się przechowywać do następnych zbiorów lecz w praktyce robi się to najpóźniej do maja/czerwca, gdyż później na rynek wchodzą letnie odmiany.

Koszt instalacji ULO jest taki sam jak w przypadku KA, lecz należy spodziewać się większych kosztów pracy płuczki węglowej (o ok. 30 proc.).

Owoce przechowywane w technologii ULO dłużej zachowują jędrność i kwasowość tym samym posiadając wyższą wartość handlową niż przechowywane w KA. Ubytek  masy owoców także jest mniejszy niż w technologii KA. Wadą systemu ULO bywa utrata specyficznego zapachu owoców przy ich długim przechowywaniu. Przy tak długim przechowywaniu szczególnego znaczenia nabiera odpowiedni termin zbioru.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI