Tureckie owoce i warzywa zwracane z powodu przekroczenia norm pestycydów

Autor: www.freshplaza.com/www.sadyogrody.pl 05 października 2015 11:46

Tureckie owoce i warzywa zwracane z powodu przekroczenia norm pestycydów Od początku roku tony warzyw i owoców zostały zwrócone do Turcji z powodu przekroczenia norm dla pozostałości pestycydów i wykrycia organizmów kwarantannowych/ fot. shutterstock

Od początku roku tony warzyw i owoców zostały zwrócone do Turcji z powodu przekroczenia norm dla pozostałości pestycydów i wykrycia organizmów kwarantannowych. Owoce i warzywa powinny być zutylizowane, jednak w Turcji takie działania nie są podejmowane, a żywność ta trafia na rynek wewnętrzny – podaje freshplaza.com.


Najczęściej zwracane są pomidory, morele, papryka, wiśnie i gruszki. Szczególnie chodzi o eksport do Rosji, Niemiec, Szwajcarii i niektórych krajów Starego Kontynentu.

Turcja w 2014 roku wyprodukowała 28,7 mln ton warzyw i 17,1 mln ton owoców, z czego 5 proc. produkcji zostało wyeksportowane. Największym odbiorcą owoców i warzyw pochodzących z Turcji jest Rosja i kraje Unii Europejskiej. Przez masowe wykrywanie pestycydów i szkodników kraj może mieć bardzo poważne problemy na obu tych rynkach.

Światowy rynek środków ochrony roślin wyceniany jest na 50 miliardów dolarów, natomiast turecki na 600 milionów euro. Średnie zużycie pestycydów w Turcji wzrosło w ciągu 3 lat z 1,3 kg/ha na 1,7 kg/ha w 2014 roku, a w rejonie śródziemnomorskim aż do 3,1 kg/ha.

Owoce i warzyw zawrócone powinny zostać zutylizowane, jednak w Turcji takie działania nie są podejmowane, a żywność ta trafia na rynek wewnętrzny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI