Trwa trudny sezon przechowalniczy. Nie będzie łatwo z utrzymaniem jakości jabłek

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 14 lutego 2018 10:02

Trwa trudny sezon przechowalniczy.  Nie będzie łatwo z utrzymaniem jakości jabłek fot. shutterstock.com

W sezonie 2017 jakość zebranych owoców była dużo gorsza niż w latach poprzednich, ale nie tylko przymrozki odpowiadają za wzmożone problemy z przechowywaniem jabłek. Drugą przyczyną ograniczającą trwałość przechowalniczą owoców były intensywne opady deszczu we wrześniu i październiku, a więc w okresie bezpośrednio poprzedzającym zbiór. Informacje od AgroFresh potwierdzają, że trudno będzie utrzymać dobrą jakość jabłek.

Podczas konferencji zorganizowanej w ramach 27 Spotkania Sadowniczego w Sandomierzu (31 stycznia br.), Marcin Piesiewicz z firmy AgroFresh przekazał swoje spostrzeżenia odnośnie jakości jabłek przechowywanych w zwykłych chłodniach.

Wystąpienie przymrozków w połowie kwietnia i na początku maja, spowodowało straty w plonowaniu jabłoni (centralna Polska około 35-40 proc.), jak również obniżyło trwałość owoców w przechowywaniu. Przymrozki pozostawiły uszkodzenia na skórce triploidów w postaci charakterystycznych obrączek czy języków, zaś w przypadku odmiany Golden Delicious zdarzały się ordzawienia przyszypułkowe. Na skórce owoców odmiany Szampion, szczególnie tych od środka korony widoczne były spękania, co w połączeniu z częstymi opadami deszczu w okresie letnio-jesiennym zwiększyło ryzyko porażenia chorobami grzybowymi.

Prelegent zwrócił uwagę, że w rejonie Wilgi (województwo mazowieckie) we wrześniu i październiku suma opadu osiągnęła 250 mm. Wykonane w tym okresie zabiegi fungicydami zapobiegawczymi (które utrzymują efekt do 20 mm), przy 12-krotnie większej ilości opadów od średniej, nie mogły być wystarczająco skuteczne. W związku z tym zachodziła konieczność przeprowadzenia większej ilości zabiegów przeciwko chorobom grzybowym, lecz nie wszystkim sadownikom udało się zdążyć z ochroną, z uwagi na okresy karencji.

I dlatego, jakość owoców w obecnym sezonie jest zdecydowanie gorsza. Choć w przypadku odmiany Gala zbieranej w okresie mniej deszczowym –parametry jakościowe wskazano jako bardzo dobre, nie zaobserwowano większych problemów z przechowywaniem jabłek. Spośród chorób fizjologicznych, obecnie największy odsetek uszkodzeń powoduje gorzka plamistość podskórna (GPP) – około 20-25 proc. u odmiany Szampion. Objawy tej choroby można także zaobserwować na grupie Jonagoldów, oraz odmianach Ligol i Mutsu.

Problemy z występowaniem gorzkiej plamistości podskórnej były sygnalizowane już w trakcie wegetacji, głównie w sadach, które zostały dotknięte przymrozkami. Uszkodzenie wiązek przewodzących powodowało trudności w przewodzeniu wapnia. Z drugiej strony, intensywne opady deszczu latem przyczyniły się do aktywnego pobierania potasu, dlatego przy nieodpowiednim odżywieniu drzew -zbyt wysokim stosunku potasu do wapnia, pojawiał się problem z gorzką plamistością podskórną na owocach. Objawy tej choroby na jabłkach w KA mogą wystąpić w mniejszym nasileniu po otwarciu komór, lecz – jak podkreślił ekspert – nie zostaną całkowicie wyeliminowane.

Marcin Piesiewicz zwrócił również uwagę, że częste opady deszczu były przyczyną słabego wybarwiania się owoców i opóźnień w zbiorach. Jabłka zebrane po terminie dojrzałości zbiorczej łatwo ulegają rozpadowi. W trakcie przechowywania można zaobserwować różnego rodzaju rozpady starcze na odmianach, których owoce podczas wegetacji były wystawione na zbyt silne działanie promieni słonecznych. Prelegent zwrócił uwagę, że jeśli owoce były zebrane w krótkim czasie i zastosowana została technologia SmartFresh ProTabs, pozwoli to na ograniczenie wystąpienia rozpadów podczas przechowywania. W ostatnich latach – z uwagi na wysokie temperatury i opady deszczu przed zbiorem – częstym problemem była szklistość miąższu, zwłaszcza w przypadku odmian Gloster, Red Delicious i Elise. W sezonie przechowalniczym 2017/18 można spodziewać się także wystąpienia oparzelizny powierzchniowej, szczególnie na owocach długo przechowywanych (które po zbiorze były zbyt wolno schładzane oraz przy niewłaściwych warunkach przechowywania).

W jego ocenie, w bieżącym sezonie nasilenie chorób grzybowych jest zdecydowanie większe niż w latach poprzednich, głównie gorzkiej zgnilizny na odmianie Szampion, Ligol i całej grupie Jonagoldów. Duże straty powoduje szara pleśń, a także zaczynają pojawiać się problemy z parchem przechowalniczym na jabłkach odmiany Ligol. Tempo rozwoju tej choroby w chłodniach z KA jest nieco dłuższe - około 135 dni, zaś w zwykłej chłodni około 95-100 dni. Obecnie bardzo ważnie jest przeprowadzanie systematycznych kontroli, czyli pobieranie próbek owoców z obiektów przechowalniczych (zachowując ostrożność!), sprawdzanie jędrności i po 7-12 dniach -ocena wystąpienia symptomów oparzelizny powierzchniowej i innych chorób.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.