Szpeciel jeżynowiec – groźny szkodnik na plantacjach jeżyn

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 września 2015 10:39

Szpeciel jeżynowiec – groźny szkodnik na plantacjach jeżyn  Uszkodzeniom może ulec nawet około 90 proc. owoców/ fot. shutterstock.com

Szpeciel jeżynowiec znany również jako przebarwiacz jeżynowiec występuje powszechnie na plantacjach jeżyn. W wyniku żerowania tego szkodnika owoce pozostają jasnoczerwone, twarde i kwaśne. Uszkodzone owoce tracą wartość handlową - nie nadają się do sprzedaży. W skrajnych przypadkach uszkodzeniom może ulec nawet blisko 90 proc. owoców.

Szpeciel jeżynowiec jest roztoczem z rodziny szpecielowatych (Eriophyidae). Osobnik dorosły ma długość ciała około 0,16-0,18 mm. Szpeciel ten jest biały, wrzecionowatego kształtu, z dwiema parami nóg. Larwy tego szkodnika są zbliżone wyglądem do osobników dorosłych, lecz nieco mniejsze.

Na plantacjach jeżyny szpeciel rozpoczyna żerowanie od wczesnej wiosny. Atakuje liście, następnie kwiaty i zawiązki owoców – wysysając z nich soki roślinne. Do uszkodzonych tkanek wprowadza toksyczną substancję, przez co na porażonych liściach widoczne są przebarwienia. Natomiast uszkodzone owoce pozostają twarde i przybiera zielonkawo-czerwoną, bądź jasnoczerwoną barwę. Przebarwieniu może ulec nawet cały owoc - w zależności od ilości żerujących szpecieli. 

Szpeciel jeżynowiec może być wprowadzony na plantację wraz z materiałem nasadzeniowym (sadzonkami). W sezonie wegetacyjnym przenoszony jest wraz z wiatrem, bądź z kroplami wody. Szkodnik ten zimuje na pędach jeżyny, pod łuskami pąków, a także w uszkodzonych owocach pozostawionych na krzewach.

Ilość uszkadzanych (przebarwionych) owoców zwiększa się wraz z terminem zbioru. Późno dojrzewające odmiany jeżyny są w największym stopniu atakowane. Liczebność populacji tego szkodnika zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury powietrza. W sezonie wegetacyjnym pojawia się kilka pokoleń szpeciela.

Szpeciel jeżynowiec powinien być zwalczany po zaobserwowaniu pierwszych objawów żerowania. W okresie zimowym warto weryfikować obecność pozostawionych (zmumifikowanych) owoców. Podczas wegetacji należy systematycznie przeglądać liście na krzewach, w poszukiwaniu objawów żerowania (na dolnej stronie). Konieczna jest również kontrola uszkodzonych owoców.

Na rynku brak jest zarejestrowanych środków chemicznych do zwalczania szpecieli na jeżynie. Niektórzy producenci stosują preparaty przeznaczone do ochrony malin przed roztoczami. Istotne znaczenie ma profilaktyka – sadzonki powinny pochodzić z kwalifikowanych szkółek. Z plantacji należy wycinać zeszłoroczne pędy jeżyny po zakończeniu owocowania. Ponadto na krzewach nie należy pozostawiać uszkodzonych owoców.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI