Szkodniki roślin warzywnych - które wciąż najgroźniejsze?

Autor: www.sadyogrody.pl 14 kwietnia 2017 16:13

Szkodniki roślin warzywnych - które wciąż najgroźniejsze? prof.dr hab. Gabriel Łabanowski z Instytutu Ogrodnictwa/ fot. SadyOgrody.pl

Podczas pierwszej edycji targów Green Days w Nadarzynie odbył się panel porad pracowników naukowych z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach skierowany do profesjonalnych producentów owoców i warzyw. W trakcie jednego z wystąpień, prof. dr hab. Gabriel Łabanowski omówił najważniejsze szkodniki zagrażające uprawom roślin warzywnych i ozdobnych.

Prof. Łabanowski zaznaczył, że nicienie występują głównie w polowych uprawach ogrodniczych, żerując na częściach nadziemnych (węgorki i niszczyki), a także częściach podziemnych rośliny, tj. guzaki, korzeniaki, czy szpilecznik baldasznik - stanowiący bardzo duże zagrożenie dla upraw selera i pietruszki.

W przypadku nicieni glebowych, przy ocenie stanu zagrożenia wskazane jest pobieranie prób glebowych z głebokości 30 cm. Z pola o powierzchni 1 ha chodząc zygzakiem należy pobrać próby z 10-30 punktów, ziemię wymieszać i do analizy laboratryjnej przekazać 0,5-1 kg gleby. Próg zagrożenia stanowi 30 osobników w próbie 100 g gleby.

Szpeciele to grupa rooztoczy - szkodników drzew i krzewów owocowych oaz roślin ozdobnych powodujących różnego rodzaju uszkodzenia, tj. rdzawienie liści (pordzewiacz jabłoniowy i śliwowy), pilśniowate plamy (pilśniowiec kalinowy i lipowy), wybrzuszenia na liściach (wzdymacz gruszowy), różkowate lub kuliste wyrośla (perełkowiec klonowy, różkowiec lipowy).

- Wciornastki powodują różnego rodzaju uszkodzenia, przede wszystkim w postaci odbarwień i nekrotycznych plam. Niektóre gatunki również rozprzestrzeniają wirusy. Obecność wcionastków można potwierdzić za pomocą żółtych lub niebieskich tablic lepowych. Stosowanie atraktantów umożliwia wcześniejsze wykrycie szkodnika w porównaniu do żółtych czy niebieskich tablic - mówił prof. Łabanowski.

Prelegent zaznaczył, że coraz większe zagrożenie w uprawach pod osłonami i w gruncie stanowią mączliki, a w szczególności warzywny, który atakuje prawie wszystkie warzywa z rodziny kapustowatych - głównie jarmuż, brukselkę, brokuły.

- Wykrywanie mączlika warzywnego w uprawach polowych jest dość trudne. Jedynie na podstawie przeglądania dolnej strony liści można wykryć osobniki dorosłe, larwy lub złoża jaj - dodał prof. Łabanowski. Jakie są możliwości zwalczania mączlika warzywnego? Wokół pola należy niszczyć rośliny żywicielskie - głównie glistnik jaskółcze ziele, (które już w tej chwili jest zasiedlone przez szkodnika). Ponadto należy unikać bezpośredniego sąsiedztwa uprawy warzyw kapustnych i rzepaku.

Bawełnica topolowo-marchwiana jest szkodnikiem dwudomowym. Żywicielem pierwotnym mszycy jest topola czarna, na której rozwija się pierwsze pokolenia. Następnie uskrzydlone osobniki przelatują na uprawy marchwi i tam zasiedlają korzenie. Drugim groźnym szkodnikiem marchwi jest połyśnica marchwianka. Żółta tablica ustawiona pod kątem 45 stopni w stosunku do powierzchni gleby daje o 30 proc. efektywniejsze odłowy niż pułapka ustawiona pionowo.

Warzywa polowe mogą być atakowane również przez śmietki - ćwiklanka, kapuściana, kiełkówka i glebowa. W uprawach wczesnych warzyw wylot muchówek pierwszego pokolenia śmietki kapuścianej rozpoczyna się (w zależności od przebiegu pogody), pod koniec kwietnia, gdy temperatura gleby osiągnie 10 st. C. Pułapki zapachowe powinny być rozstawione na plantacji już od połowy pierwszej dekady kwietnia, ponieważ na bazie pierwszych odłowów można ustalić optymalny termin zwalczania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI