Szara pleśń - zmora plantatorów papryki

Autor: Wioleta Sobczak; www.sadyogrody.pl 05 sierpnia 2015 10:46

Szara pleśń - zmora plantatorów papryki Największą zmorą producentów papryki jest szara pleśń/ fot. shutterstock

Prowadząc uprawę papryki pod osłonami ogrodnicy muszą pamiętać o działaniach profilaktycznych mających na celu ochronę przed występowaniem chorób i szkodników. Pomimo, że w procesach hodowlanych powstaje wiele odmian papryki, (mniej lub bardziej) odpornych na choroby grzybowe i wirusowe, ze względu na specyficzne warunki mikroklimatu panującego pod osłonami uprawy te nadal narażone są na liczne choroby. Jedną z nich a zarazem najczęściej wstępująca w uprawie papryki pod osłonami w tunelach nieogrzewanych jest Szara pleśń (Botrytis cinerea).

Patogen Botrytis cinerea rozwija się szczególnie szybko w okresach dużej wilgotności powietrza ( ok. 90 proc.) przy jednocześnie niskiej temperatury powietrza (ok. 13-15o C) głównie w miejscach o ograniczonej możliwości wietrzenia. Stąd też zbyt duże zagęszczenie roślin przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia tej choroby. Oczywiście na wystąpienie na plantacji papryki tej choroby wpływ ma wiele innych czynników.

Jakie są pierwsze objawy?

Szara pleśń poraża liście, pędy oraz owoce papryki, które w początkowej fazie stają się oliwkowo szare, wodniste i miękkie. Wraz z rozwojem grzyba na porażonych częściach roślin pojawia się białą grzybnia, która z upływem czasu nabiera koloru szarego. Wewnątrz nalotu pojawiają się ziarniste sklerocja będące formami przetrwalnikowymi grzyba. Najbardziej narażone na porażenie są miejsca gdzie doszło do uszkodzeń rośliny między innymi mechanicznych podczas usuwania bocznych pędów oraz zawiązków owoców. W przypadku owoców najbardziej narażone są okolice szypułki.

Najważniejsza jest profilaktyka!

W uprawie papryki bardzo istotna jest profilaktyka pozwalająca na ochronę roślin przed infekcją.  Najskuteczniejszym sposobem na unikniecie występowania szarej pleśni jest stosowanie płodozmianu, staranne usuwanie resztek roślin po zakończonym procesie produkcyjnym oraz stosowanie nasion wolnych od źródeł grzyba. Zabiegi te są istotne ze względu na fakt, iż formy przetrwalnikowe grzyba zimują w resztkach roślin, a także przenoszone są za pomocą zainfekowanych nasion. W profilaktyce mającej na celu niedopuszczenie do pojawienia się na plantacji szarej pleśni bardzo ważne jest zachowanie optymalnej ilości roślin na m2. Należy pamiętać również o intensywnym wietrzeniu tuneli foliowych oraz o usuwaniu dolnych starzejących się liści, które ograniczają cyrkulację powietrza ograniczając tym samym wietrzenie, które jest szczególnie ważne w okresie owocowania. W celu profilaktycznej ochrony papryki przed szarą pleśnią zaleca się opryskiwanie roślin środkami biologicznymi z wyciągiem z grejpfrutów.

Co należy zrobić gdy się pojawi szara pleśń?

W momencie pojawienia się pojedynczych „ognisk” infekcji zalecane jest usunięcie pojedynczej rośliny i zastosowanie zabiegów chemicznych mających na celu zwalczenie szarej pleśni. Do zabiegów tych stosowane są fungicydy zawierające substancje aktywne należące do różnych grup związków chemicznych. Należy mieć na uwadze, że aby uniknąć  możliwość wystąpienia form grzyba odpornych na substancje aktywne tych środków należy koniecznie przestrzegać zasady przemiennego stosowania środków i w miarę możliwości ograniczyć liczbę zabiegów w sezonie wegetacyjnym preparatami chemicznymi należącymi do tej samej grupy.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI