Szara pleśń w uprawie pomidorów. Jak ograniczyć straty w produkcji?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 września 2015 09:40

Szara pleśń w uprawie pomidorów. Jak ograniczyć straty w produkcji? Ważnym czynnikiem sprzyjającym szarej pleśni jest niewłaściwe nawożenie/ fot. shutterstock.com

Szara pleśń w uprawie pomidorów pod osłonami stanowi największe zagrożenie w okresie jesiennym, a także zimowo-wiosennym w nie wystarczająco wietrzonych szklarniach, bądź tunelach foliowych. Po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby należy rozpocząć ochronę chemiczną.

W okresie jesiennym przyczyną infekcji patogenem Botrytis cinerea może być m.in. brak optymalnej temperatury, zraszanie roślin, bądź też nieusunięcie pozostałości kwiatów przy stosowanych regulatorach wzrostu. Do infekcji dochodzi w niskiej temperaturze powietrza 14-15 st. C i wysokiej wilgotności powietrza (97–98 proc.). Wystąpieniu szarej pleśni sprzyja nieprawidłowe nawożenie.

W większym stopniu porażane szarą pleśnią są odmiany o przewadze cech wegetatywnych niż odmiany generatywne. Dodatkowo większa podatnością charakteryzują się niektóre z odmian typu mięsistego, o zbyt intensywnie rozbudowanej masie liściowej, a także odmiany o owocach z głębokim zagłębieniem przyszypułkowym. Na rozprzestrzenianie się tej choroby istotny wpływ ma zagęszczenie roślin.

Typowe symptomy choroby mogą być widoczne na całej roślinie - liściach, łodygach, kwiatach oraz owocach. Na liściach i łodygach pojawiają się szarozielone, bądź żółtawe plamy z szarym nalotem grzyba. Plamy te stopniowo powiększają się. Przy zaawansowanym stadium choroby łodyga (w miejscu plam) jest pusta w środku. Rośliny zamierają powyżej miejsca porażenia.

Grzyb Botrytis cinerea jest również sprawcą mokrej zgnilizny owoców. Na porażonych owocach powstają tzw. wodniste plamy (tkanki w miejscach porażenia stają się miękkie). Zgnilizna może pokrywać całą powierzchnię owocu. Dodatkowo patogen ten powoduje pojawianie się na niedojrzałych owocach pomidora objawów tzw. widmowej plamistości, w postaci niewielkich plamek z pierścieniową obwódką - biała na zielonych owocach, żółta na dojrzałych pomidorach.

Aby ograniczyć ryzyko porażenia szara pleśnią należy roślinom zapewnić właściwe warunki uprawy. Istotne znaczenie ma właściwa pielęgnacja roślin, czyli termin i sposób usuwania liści oraz prowadzenie roślin. Wilgotność powietrza powinno się utrzymywać na poziomie 75 proc. Pomidory odpowiednio nawożone, z zachowaniem właściwej proporcji składników pokarmowych są mniej podatne na porażenie grzybem B. cinerea.

W okresach sprzyjających rozwojowi choroby lub po zaobserwowaniu pierwszych objawów należy (oprócz profilaktyki) stosować zabiegi zgodnie z aktualnym programem ochrony roślin. W ochronie pomidorów przed szarą pleśnią można zastosować  preparaty, m.in. Amistar Opti 480 SC, Curzate Cu 49,5 WP, Grisu 500 SC, Rovral Aquaflo 500 SC, Signum 33 WG, Switch 62,5 WG, Tanos 50 WG, Topsin M 500 SC. Zabieg w razie potrzeby należy powtarzać co 7-10 dni.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI