Stonka kukurydziana może stać się szkodnikiem roślin warzywnych



Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl - 03 października 2017 14:55


Niedawno pisaliśmy, że stonka kukurydziana zaczyna pojawiać się na polach uprawnych z innymi warzywami, tj. dynie, cukinia, patisony, ogórki, arbuz, melon czy topinambur. Chrząszcze tego gatunku poszukają alternatywnego źródła pożywienia.

Chrząszcze stonki kukurydzianej jak na razie nie występują licznie na warzywach dyniowatych. Niemniej owady szukają nowych, alternatywnych roślin do zasiedlenia. - Do końca października, o ile wcześniej nie wystąpią przymrozki, chrząszcze stonki kukurydzianej mogą szukać bardziej atrakcyjnego pożywienia niż liście kukurydzy – mówi w rozmowie z redakcją prof. Paweł Bereś z Instytutu Ochrony Roślin-PIB.

- Coraz częściej stonkę kukurydzianą obserwujemy na kwiatach roślin dyniowatych, m.in. ogórka, cukinii, patisona, arbuza, melona oraz kwiatach słonecznika. Dodatkowo pod koniec września br. znaleziono kilka chrząszczy wyjadających pyłek z kwiatów topinamburu. W tym okresie – jak dodaje profesor – kukurydza (główna roślina żywicielska stonki) weszła już w zaawansowaną fazę zamierania.

I tłumaczy, że chrząszcze stonki kukurydzianej to organizmy wielożerne, w odróżnieniu od larw (żerujących przeważnie do sierpnia), nie są "przywiązane" do kukurydzy. Producenci warzyw dyniowatych powinni baczniej obserwować jakie inne owady (obok zapylaczy) pojawiają się na kwiatach, ponieważ z czasem stonka kukurydziana, przy liczniejszym nalocie, może stać się także szkodnikiem roślin warzywnych.

Prof. Bereś podkreśla, że samice stonki cechuje zdolność przemieszczania w poszukiwaniu pyłku. - Dlatego stosując zmianowanie można natrafić na stanowiska "zainfekowane" jajami stonki pomimo, że nie uprawiano na nich wcześniej kukurydzy.