Średnio wczesne i późne odmiany śliw polecane do uprawy

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 28 listopada 2016 11:24

Średnio wczesne i późne odmiany śliw polecane do uprawy Odpowiedni dobór odmiany jest bardzo ważnym elementem w integrowanej uprawie śliw./ fot. shutterstock.com

Odpowiedni dobór odmiany jest bardzo ważnym elementem w integrowanej uprawie śliw. Podczas 9. Konferencji Odmianowej mgr Agnieszka Głowacka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach omówiła główne problemy w uprawie tego gatunku oraz przydatność poszczególnych odmian – wczesnych, średnio wczesnych oraz późnych – do integrowanej uprawy.

Jak mówiła mgr Agnieszka Głowacka, w grupie średnio wczesnych odmian dobrze znane i uprawiane w polskich sadach są – ‘Cacanska Najbolia’, ‘Węgierka Dąbrowicka’ i ‘Hanita’. Odmiany te są wytrzymałe na mróz, ale także dobrze i regularnie plonują. Niestety mankamentem odmiany ‘Cacanska Najbolia’ jest przeciętny smak owoców. Podobnie w przypadku śliwy ‘Hanita’ – w lata suche, przy obfitym plonowaniu drzew smak owoców ulega pogorszeniu.

Z kolei odmiana ‘Węgierka Wczesna’ charakteryzuje się dużą wytrzymałością na mróz, a jej owoce nie są porażane przez szarkę i maja wysoką wartość deserową oraz przetwórczą. Prelegentka zaznaczyła, że w grupie nowszych odmian śliw o średnio wczesnym terminie dojrzewania na uwagę zasługują takie odmiany jak ‘Avalon’, ‘Reeves’, ‘Renklod Haritonowoj’ oraz ‘Jubileum’.

Odmiana ‘Avalon’ została otrzymana w Anglii w wyniku wolnego zapylenia odmiany ‘Reeves’. Drzewa rosną dość silnie, plonują regularnie i obficie. Owoce tej odmiany osiągają masę 50-60 g, lecz w lata obfitego plonowania są drobniejsze. Dojrzewają nierównomiernie na przełomie drugiej i trzeciej dekady sierpnia. Skórka owoców jest cienka, początkowo żółtozielona, a w pełnej dojrzałości różowobordowa. Miąższ jasnożółty, soczysty i jędrny (bogaty w cukry i kwasy), zaś pestka - średniej wielkości, zwykle dobrze oddziale się od miąższu. Odmiana ta polecana jest do uprawy z przeznaczeniem na owoce deserowe. Dużą popularność w uprawie zyskała w krajach skandynawskich, podobnie jak odmiana ‘Reeves’.

Kanadyjską odmianę ‘Reeves’ uzyskano w wyniku wolnego zapylenia śliwy 'Brzoskwiniowa'. Drzewa tej odmiany rosną dość silnie (o podobnym wzroście jak ‘Avalon’), plonują regularnie i obficie. Termin dojrzewania owoców przypada na trzecią dekadę sierpnia. Owoce tej odmiany dojrzewają nierównomiernie, dlatego zbiór należy przeprowadzać 2-3 krotnie. Jak mówiła mgr Głowacka, owoce dorastają do 50-70 g, ale w lata obfitego plonowania drobnieją. Wyróżniają się jasną skórką, która w fazie pełnej dojrzałości staje się bordowa. Miąższ owoców jest żółtopomarańczowy (mniej słodki niż odmiany ‘Avalon’), ale smaczny. Pestka dość łatwo oddziela się od miąższu, chociaż stosunkowo trudno rozpoławia się sam owoc.

 Odmiana ‘Renklod Haritonowoj’ została otrzymana w Rosji w wyniku wolnego zapylenie śliwy ‘Renkloda Althana’. Drzewa charakteryzują się dość silnym wzrostem, wcześnie wchodzą w okres owocowania i dobrze plonują. Odmiana ‘Renklod Haritonowoj’ jest wytrzymała na mróz, lecz pąki kwiatowe są dość wrażliwe na wiosenne przymrozki. Owoce dojrzewają w trzeciej dekadzie sierpnia. Osiągają masę 35-45 g. Jak mówiła mgr Agnieszka Głowacka, owoce tej odmiany przydatne są zarówno do spożycia w stanie świeżym, jak również na susz. Skórka jest dość twarda, bordowo-granatowa z intensywnym nalotem woskowym. Miąższ jest żółtopomarańczowy, zwarty, słodki i smaczny. Pestka bardzo łatwo oddziela się od miąższu

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI