Sposoby na poprawę jakości jabłek

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 25 lutego 2015 09:50

Sposoby na poprawę jakości jabłek fot. shutterstock.com

Sterowanie intensywnością wzrostu drzew i owoców, a także wybarwieniem jest czynnikiem wpływającym na wysoką jakości jabłek - powiedział prof. dr hab. Kazimierz Tomala, Kierownik Katedry Sadownictwa na SGGW.

Zbyt silny lub słaby wzrost drzew w sadzie wpływa niekorzystnie na jakość owoców. Najskuteczniejszym sposobem regulowania wzrostu jest coroczne owocowanie. Stosowanie preparatu Regalis 10 WG przyspiesza proces formowania się pąków kwiatowych, jak również ogranicza wzrost pędów - co wpływa korzystnie na wybarwianie owoców. W celu zwiększenia intensywności rumieńca należy zadbać o odpowiednie doświetlenie wszystkich części korony. Metody osłabiania wzrostu drzew tj.: stosowanie podkładek karłowych, cięcie letnie czy podcinanie korzeni sprzyjają lepszemu wybarwieniu owoców.

- Powierzchnię rumieńca można zwiększyć stosując Flordimex 480 SL. Zastosowanie tego preparatu nie tylko poprawia wybarwienie, ale również przyspiesza dojrzewanie owoców (3-5 dni). Zwiększenie intensywności wybarwienia można osiągnąć opryskując drzewa roztworami Seniphos lub Rosafos, jednak efektywność tego zabiegu jest w poszczególnych sezonach zmienna – podkreślił prof. dr hab. K. Tomala. Dodatkowo preparat Nectar intense stymuluje naturalne wybarwianie się owoców, indukuje produkcję antocjanów i zwiększa zawartość wapnia.

Ordzawienia pokrywają jabłka w różnym stopniu, co także wpływa na ich jakość. Często występują w zagłębieniu szypułkowym lub w części przykielichowej. Niekiedy są tak intensywne, że uniemożliwiają równomierne rozrastanie się owocu. W przypadku odmiany 'Golden Delicious' a także 'Szampion' ordzawienia skórki można zmniejszyć stosując gibereliny, w trakcie pierwszych 20-30 dni po kwitnieniu.

Na jakość i wielkość owoców wpływa przerzedzanie zawiązków. W tym celu można zastosować preparaty Exilis 020 SL i Globaryll 100 SL. Chemiczne przerzedzanie zawiązków (właściwie wykonane), nie pogarsza zdolności przechowalniczej owoców. Poza przerzedzaniem zawiązków u odmian drobnoowocowych np. 'Gala', stosowanie roztworów zawierających ekstrakt z alg morskich oraz preparatów Ascovigor i Aminovigor - zwiększa masę owoców. Ponadto opryskiwanie drzew roztworami saletry potasowej, wzmaga udział procentowy jabłek dorodnych w plonie (jednocześnie poprawia wybarwienie).

Według prof. dr hab. K. Tomali istotne jest nie tylko wyprodukowanie jabłek o wysokiej jakości, ale również dostarczanie ich na rynek przez cały rok. Aby, spełnić wymagania dotyczące jakości jabłek, należy je zebrać w optymalnym terminie i przechowywać w odpowiednich warunkach (właściwych dla odmiany). W tym celu owoce można przechowywać w dynamicznie kontrolowanej atmosferze lub zastosować preparat SmartFresh,  który zawiera 1-MCP.  Działanie tego preparatu wyraźnie wydłuża okres przechowywania jabłek. W badaniach przeprowadzonych w SGGW stwierdzono, że jabłka poddane działaniu SmartFresh cechowały się niskim wydzielaniem etylenu, ograniczonym występowaniem chorób przechowalniczych oraz istotnie wyższą jędrnością i kwasowością.

Artykuł powstał na podstawie wykładu prof. dr. hab. Kazimierza Tomali podczas XI Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM