Sposoby na poprawę jakości jabłek

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 25 lutego 2015 09:50

Sposoby na poprawę jakości jabłek fot. shutterstock.com

Sterowanie intensywnością wzrostu drzew i owoców, a także wybarwieniem jest czynnikiem wpływającym na wysoką jakości jabłek - powiedział prof. dr hab. Kazimierz Tomala, Kierownik Katedry Sadownictwa na SGGW.

Zbyt silny lub słaby wzrost drzew w sadzie wpływa niekorzystnie na jakość owoców. Najskuteczniejszym sposobem regulowania wzrostu jest coroczne owocowanie. Stosowanie preparatu Regalis 10 WG przyspiesza proces formowania się pąków kwiatowych, jak również ogranicza wzrost pędów - co wpływa korzystnie na wybarwianie owoców. W celu zwiększenia intensywności rumieńca należy zadbać o odpowiednie doświetlenie wszystkich części korony. Metody osłabiania wzrostu drzew tj.: stosowanie podkładek karłowych, cięcie letnie czy podcinanie korzeni sprzyjają lepszemu wybarwieniu owoców.

- Powierzchnię rumieńca można zwiększyć stosując Flordimex 480 SL. Zastosowanie tego preparatu nie tylko poprawia wybarwienie, ale również przyspiesza dojrzewanie owoców (3-5 dni). Zwiększenie intensywności wybarwienia można osiągnąć opryskując drzewa roztworami Seniphos lub Rosafos, jednak efektywność tego zabiegu jest w poszczególnych sezonach zmienna – podkreślił prof. dr hab. K. Tomala. Dodatkowo preparat Nectar intense stymuluje naturalne wybarwianie się owoców, indukuje produkcję antocjanów i zwiększa zawartość wapnia.

Ordzawienia pokrywają jabłka w różnym stopniu, co także wpływa na ich jakość. Często występują w zagłębieniu szypułkowym lub w części przykielichowej. Niekiedy są tak intensywne, że uniemożliwiają równomierne rozrastanie się owocu. W przypadku odmiany 'Golden Delicious' a także 'Szampion' ordzawienia skórki można zmniejszyć stosując gibereliny, w trakcie pierwszych 20-30 dni po kwitnieniu.

Na jakość i wielkość owoców wpływa przerzedzanie zawiązków. W tym celu można zastosować preparaty Exilis 020 SL i Globaryll 100 SL. Chemiczne przerzedzanie zawiązków (właściwie wykonane), nie pogarsza zdolności przechowalniczej owoców. Poza przerzedzaniem zawiązków u odmian drobnoowocowych np. 'Gala', stosowanie roztworów zawierających ekstrakt z alg morskich oraz preparatów Ascovigor i Aminovigor - zwiększa masę owoców. Ponadto opryskiwanie drzew roztworami saletry potasowej, wzmaga udział procentowy jabłek dorodnych w plonie (jednocześnie poprawia wybarwienie).

Według prof. dr hab. K. Tomali istotne jest nie tylko wyprodukowanie jabłek o wysokiej jakości, ale również dostarczanie ich na rynek przez cały rok. Aby, spełnić wymagania dotyczące jakości jabłek, należy je zebrać w optymalnym terminie i przechowywać w odpowiednich warunkach (właściwych dla odmiany). W tym celu owoce można przechowywać w dynamicznie kontrolowanej atmosferze lub zastosować preparat SmartFresh,  który zawiera 1-MCP.  Działanie tego preparatu wyraźnie wydłuża okres przechowywania jabłek. W badaniach przeprowadzonych w SGGW stwierdzono, że jabłka poddane działaniu SmartFresh cechowały się niskim wydzielaniem etylenu, ograniczonym występowaniem chorób przechowalniczych oraz istotnie wyższą jędrnością i kwasowością.

Artykuł powstał na podstawie wykładu prof. dr. hab. Kazimierza Tomali podczas XI Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI