Śmietka kiełkówka i glebowa – groźne szkodniki w uprawach fasoli

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 01 marca 2016 10:30

Śmietka kiełkówka i glebowa – groźne szkodniki w uprawach fasoli Śmietka kiełkówka i śmietka glebowa stanowią poważne zagrożenie dla upraw fasoli/ fot. shutterstock.com

Szkodniki, takie jak śmietka kiełkówka i śmietka glebowa dość często stanowią zagrożenie dla upraw fasoli, ale także innych warzyw - ogórków, cebuli, szparagów. Największe straty powodują larwy pierwszego pokolenia, gdyż uszkadzają kiełkujące nasiona, co może doprowadzić do zamierania wschodów roślin.

Śmietka kiełkówka i śmietka glebowa mogą występować w 2 lub 3 pokoleniach w ciągu roku. Lot muchówek pierwszego pokolenia rozpoczyna się wiosną (kwiecień-maj), kolejne pokolenie pojawia się w lipcu, a trzecie - w okresie od sierpnia do października. Larwy tych szkodników oprócz fasoli żerują również na innych roślinach uprawnych, takich jak ogórki, cebula, czosnek, szparagi, a także warzywa kapustne.

Larwy pierwszego pokolenia wgryzają się do wnętrza nasion, ale także mogą żerować w liścieniach, co przeważnie doprowadza do zamierania wschodów roślin. Kolejne pokolenia larw nie stanowią już tak dużego zagrożenia dla upraw fasoli, bowiem zasiedlają rośliny w starszej fazie wzrostu. Niemniej jednak wskazana jest ochrona plantacji przed tymi szkodnikami.

Aby ograniczyć występowanie śmietek należy przestrzegać zasad profilaktyki. Przy wyborze terenu pod uprawę należy unikać stanowisk po roślinach wieloletnich, a także nie dopuszczać do pozostawiania resztek roślinnych. Dodatkowo nawozy organiczne, w tym również zielone powinny być dokładnie przyorane, ponieważ dla samic „przynętą” jest zapach obornika i rozkładających się resztek roślinnych.

W pobliżu plantacji warto zwalczać także kwitnące chwasty, które stanowią źródło pokarmu dla muchówek. Obecnie w ochronie fasoli przed śmietkami zarejestrowany jest preparat Mospilan 20 SP. Zabieg opryskiwania należy rozpocząć po stwierdzeniu osobników dorosłych na plantacji, aż do momentu tworzenia się części jadalnych roślin. W sezonie można wykonać 2 zabiegi w odstępie, co najmniej 10 dni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.