Śmietka kapuściana w uprawach kapusty, kalafiorów i brokułów

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 20 kwietnia 2016 15:19

Śmietka kapuściana w uprawach kapusty, kalafiorów i brokułów Na plantacjach warzyw kapustnych pojawia się śmietka kapuściana/ fot. pixabay.com

Plantacjom warzyw kapustnych zagraża śmietka kapuściana. Wskazany jest stały monitoring za pomocą pułapek zapachowych. Po przekroczeniu progu szkodliwości należy rozpocząć ochronę chemiczną upraw.

Na początku kwietnia - w zależności od warunków pogodowych - rozpoczyna się wylot much pierwszego pokolenia. Larwy tego szkodnika żerują przeważnie w korzeniach i szyjce korzeniowej, co skutkuje zahamowaniem wzrostu produkowanych warzyw, a niekiedy przy dużym nasileniu szkodnika – całkowitym zniszczeniem upraw.

Pierwsze pokolenie larw atakuje rozsadę warzyw po jej wysadzeniu do gruntu. Dlatego producenci okrywają uprawy specjalną włókniną, aby uniemożliwić muchom przedostanie się do rośliny. Szkodnik ten występuje już nawet w 4 pokoleniach w ciągu sezonu. Larwy kolejnych pokoleń żerują również w częściach nadziemnych, drążąc korytarze. Uszkodzone rośliny tracą wartość handlową i nie nadają się do sprzedaży.

Podstawę skutecznej ochrony stanowi odpowiednie zmianowanie. Należy pamiętać, że przerwa w uprawie warzyw kapustnych na tym samym polu powinna wynosić co najmniej 3 lata. Przy zakładaniu plantacji warto unikać bezpośredniego sąsiedztwa roślin długo kwitnącymi (lucerna, rzepak), gdyż ich nektar stanowi pokarm dla osobników dorosłych.

Ważną rolę odgrywają zabiegi agrotechniczne, takie jak orka przedzimowa lub wiosną - kultywatorowanie pola. Nawozy organiczne, w tym także zielone należy przyorać, bowiem zapach obornika, bądź rozkładających się resztek roślinnych przyciąga samice. Ponadto warto likwidować nadmierne zachwaszczenie na plantacjach.

Ochronę chemiczną należy rozpocząć w oparciu o monitoring pojawu muchówek na plantacji. W przypadku wczesnych kapust można zastosować środki powierzchniowe, takie jak Karate 2,5 WG, bądź Karate Zeon 050 SC. Według zaleceń powinno się intensywne zraszać przede wszystkim przyziemnej części łodygi roślin.

Niektórzy producenci na około 2 dni przed wysadzeniem rozsady stosują preparat Dursban Delta 200 CS (50 ml cieczy/roślinę). W ochronie upraw kapusty pekińskiej przed śmietką kapuścianą dostępne są zarejestrowane środki – Mospilan 20 SP, a także Proteus 110 OD, który posiada rejestrację także dla kalafiora i brokułu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI