Skuteczna ochrona malin przed chorobami

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 16 kwietnia 2015 09:34

Skuteczna ochrona malin przed chorobami www.shutterstock.com

Wszystkie choroby występujące na plantacji malin wpływają niekorzystnie na wzrost i plonowanie roślin. Niezwykle ważnym elementem jest prawidłowe rozpoznanie patogena, a następnie skuteczna ochrona krzewów.

Powszechnie występującą chorobą wirusową jest mozaika maliny. Sprawcą tej choroby są wirusy przenoszone przez mszyce Amphorophora idaei. Objawy widoczne są na porażonych liściach w postaci chlorotycznych plam i jaśniejszych nerwów. Brzegi liści są zdeformowane (zwijają się). W przypadku dużego nasilenia choroby wzrost roślin zostaje zahamowany, co w konsekwencji wpływa na zmniejszony plon.

Natomiast wirus krzaczastej karłowatości maliny (RBDV) przenoszony jest przez pyłek kwiatowy. Symptomy tej choroby występują przeważnie na wyrastających pędach, które są cienkie i krótkie. Porażone owoce nie równomiernie dojrzewają i rozpadają się. Objawy widoczne są także na liściach, w postaci żółtych przebarwień. W warunkach silnego nasilenia choroby dochodzi do zahamowania wzrostu roślin. Odmianą szczególnie wrażliwą na tego wirusa jest ‘Polka’.

Plantacje malin należy zakładać wyłącznie ze zdrowych roślin, pochodzących z pewnych źródeł - z kwalifikowanych mateczników. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wyżej wymienionych chorób trzeba usuwać rośliny zniekształcone, ze zdeformowanymi liśćmi lub o chlorotycznych przebarwieniach. Ponadto wskazane jest zwalczanie mszyc, a także szkodników które mają zdolność przenoszenia wirusów roślinnych.

Agrobacterium tumefaciens oraz A. rubi powodują chorobę bakteryjną - guzowatość korzeni. Narośla tworzą się zarówno na korzeniach głównych, jak i bocznych oraz na szyjce korzeniowej i dolnej części pędu. Na silnie porażonych krzewach obserwuje się chlorozy liści, zahamowanie wzrostu pędów, które niekiedy zamierają. Porażone rośliny wydają mniejszy plon, o gorszej jakości owoców. Guzowatość korzeni jest również szkodliwa w produkcji szkółkarskiej, ponieważ porażone rośliny tracą wartość handlową.

Szara pleśń jest chorobą spowodowaną przez grzyby pasożytnicze Botrytis cinerea. Na porażonych owocach widoczne są gnilne plamy, z charakterystycznym szarym nalotem grzybni i zarodników konidialnych. Owoce gniją także po zbiorze. Grzyb może także infekować pędy malin - objawem są rozległe, jasnobrązowe plamy. Silnie porażone pędy zamierają, co jest przyczyną znacznej redukcji plonu.

Symptomy zamierania pędów malin (Leptosphaeria coniothyrium) widoczne są w postaci brunatnych nekroz u podstawy przede wszystkim 2-letnich pędów. Porażone pędy zamierają, liście brunatnieją, a kwiatostany i owoce zasychają. Zamieranie pędów łącznie z przemarznięciem może spowodować ogromne straty na plantacji.

Szarą pleśń i zamieranie pędów malin można ograniczyć przez opryskiwanie porażonych roślin środkami grzybobójczymi – Rovral Aquaflo 500 SC, Sadoplon 75 WP, Signum 33 WG, Switch 62,5 WG. Skuteczne może być również zastosowanie środka biologicznego Polyversum WP. Dużym stratom można zapobiec uprawiając odmiany mało podatne na te choroby.

Groźną chorobą w uprawie malin jest również zgnilizna korzeni. Patogen Phytophthora fragariae var. Rubi poraża pędy, które więdną i zamierają (wyginając się na kształt pastorału). Owoce są drobne i przeważnie zasychają przed zbiorami. Zainfekowane liście żółkną, więdną i zwijają się ku górze. U podstawy porażonych pędów pojawia się wyraźna ciemnobrązowa lub fioletowa zgnilizna. Przy silnym nasileniu patogen może całkowicie zniszczyć plantację malin. W Polsce jest to organizm szkodliwy (kwarantannowy) podlegający obowiązkowi zwalczania.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM