Siarczan potasu ważny w uprawie ziemniaka

$data.author.description Autor: Farmer.pl 02 kwietnia 2015 11:41

Siarczan potasu ważny w uprawie ziemniaka fot. Farmer.pl

Nawożenie jest bardzo istotnym elementem w technologii produkcji ziemniaków. Kształtuje ono nie tylko plon, ale i jakość bulw. Ziemniak jest uważany za roślinę potasolubną w związku z tym należy mu dostarczyć znaczne ilości tego składnika. Niestety jest on wrażliwy na wysokie stężenie chlorków, w związku z tym warto rozważyć stosowanie siarczanu potasu w tej uprawie - czytamy w serwisie Farmer.pl.

Wybór odpowiedniej formy nawozu potasowego ma szczególne znaczenie w uprawie wielu warzyw, w tym także ziemniaków. Powszechnie wiadomo, że forma potasu ma duży wpływ na parametry jakościowe, takie jak zawartość skrobi czy smak.

Udowodniono, że siarczan potasu zwiększa zawartość skrobi w bulwach. Chlorki (sól potasowa) mogą ją obniżyć nawet o 2,5 proc. Dzieje się tak ponieważ w procesie fotosyntezy jony chlorkowe utrudniają transport węglowodanów z liści do bulw, co prowadzi do nadmiaru skrobi w liściach zamiast w bulwach. Chlorek powoduje ponadto podwyższone ciśnienie wewnątrzkomórkowe i niższą zawartości suchej masy w bulwach. W przypadku ziemniaków uprawianych do konsumpcji wysoka zawartość skrobi nie jest pożądana, ze względu na ich "mączystą" konsystencję. W tym przypadku można rozważyć stosowanie zarówno chlorków jak i siarczanów. Dzielenie dawki nawozów na dwie formy ponadto obniży koszty uprawy. Połowę można podać roślinom w tańszej formie chlorkowej, a drugą w droższej formie siarczanowej.

Tu jednak należy zachować pewną równowagę pomiędzy tymi nawozami. Z tego powodu, iż nawożenie chlorkiem potasu szybko prowadzi do spadku zawartości skrobi znacznie poniżej wartości specyficznych dla danego gatunku może to negatywnie wpływać na jakość ziemniaków spożywczych, ponieważ bulwy stają się wodniste i gorzej się przechowują. Z drugiej strony nawożenie siarczanem potasu poprawia smak ziemniaków, gdyż prowadzi do wyższej zawartości suchej masy w bulwach oraz odpowiedniego stosunku skrobi do białka.

Czytaj więcej w serwisie Farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.