Siarczan potasu ważny w uprawie ziemniaka

$data.author.description Autor: Farmer.pl 02 kwietnia 2015 11:41

Siarczan potasu ważny w uprawie ziemniaka fot. Farmer.pl

Nawożenie jest bardzo istotnym elementem w technologii produkcji ziemniaków. Kształtuje ono nie tylko plon, ale i jakość bulw. Ziemniak jest uważany za roślinę potasolubną w związku z tym należy mu dostarczyć znaczne ilości tego składnika. Niestety jest on wrażliwy na wysokie stężenie chlorków, w związku z tym warto rozważyć stosowanie siarczanu potasu w tej uprawie - czytamy w serwisie Farmer.pl.

Wybór odpowiedniej formy nawozu potasowego ma szczególne znaczenie w uprawie wielu warzyw, w tym także ziemniaków. Powszechnie wiadomo, że forma potasu ma duży wpływ na parametry jakościowe, takie jak zawartość skrobi czy smak.

Udowodniono, że siarczan potasu zwiększa zawartość skrobi w bulwach. Chlorki (sól potasowa) mogą ją obniżyć nawet o 2,5 proc. Dzieje się tak ponieważ w procesie fotosyntezy jony chlorkowe utrudniają transport węglowodanów z liści do bulw, co prowadzi do nadmiaru skrobi w liściach zamiast w bulwach. Chlorek powoduje ponadto podwyższone ciśnienie wewnątrzkomórkowe i niższą zawartości suchej masy w bulwach. W przypadku ziemniaków uprawianych do konsumpcji wysoka zawartość skrobi nie jest pożądana, ze względu na ich "mączystą" konsystencję. W tym przypadku można rozważyć stosowanie zarówno chlorków jak i siarczanów. Dzielenie dawki nawozów na dwie formy ponadto obniży koszty uprawy. Połowę można podać roślinom w tańszej formie chlorkowej, a drugą w droższej formie siarczanowej.

Tu jednak należy zachować pewną równowagę pomiędzy tymi nawozami. Z tego powodu, iż nawożenie chlorkiem potasu szybko prowadzi do spadku zawartości skrobi znacznie poniżej wartości specyficznych dla danego gatunku może to negatywnie wpływać na jakość ziemniaków spożywczych, ponieważ bulwy stają się wodniste i gorzej się przechowują. Z drugiej strony nawożenie siarczanem potasu poprawia smak ziemniaków, gdyż prowadzi do wyższej zawartości suchej masy w bulwach oraz odpowiedniego stosunku skrobi do białka.

Czytaj więcej w serwisie Farmer.pl.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI