Rozszerzona etykieta preparatu Luna Experience

Autor: www.sadyogrody.pl 08 marca 2017 14:15

Rozszerzona etykieta preparatu Luna Experience fot. shutterstock.com

Firma Bayer uzyskała rozszerzenie zakresu stosowania fungicydu Luna Experience 400 SC. Dotychczas preparat przeznaczony był do ochrony jabłoni, grusz, czereśni i wiśni, a także marchwi i pora. Od nowego sezonu preparat rekomendowany jest także do stosowania w uprawach małoobszarowych.

Preparat składa się z połączenia dwóch substancji czynnych: fluopyramu i tebukonazolu. Zalecany jest do stosowania zapobiegawczego lub interwencyjnego w ochronie jabłoni, gruszy, wiśni, czereśni, brzoskwini, moreli, maliny, winorośli, leszczyny, marchwi, pietruszki, korzeniowej, pasternaku, pora, cebuli, czosnku, kapusty głowiastej białej, kapusty głowiastej czerwonej, kapusty brukselskiej, kapusty pekińskiej, kapusty włoskiej, brokuła i kalafiora przed chorobami grzybowymi.

Do ochrony grusz przed rakiem drzew owocowych, rdzą gruszy środek należy stosować od fazy widocznych pąków kwiatowych do początku fazy rozwoju owoców (wielkość do 2 cm ), zaś przeciwko chorobom przechowalniczym, tj. alternarioza, zgnilizna powodowana przez Nectria galligena, szara pleśń – od fazy, gdy owoc osiąga 60 proc. typowej wielkości do fazy zaawansowanego dojrzewania (BBCH 76-85). Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,75 l/ha.

W sadach wiśniowych i czereśniowych przed drobną plamistością liści drzew pestkowych , dziurkowatością liści i szara pleśnią zabieg zaleca się wykonać po kwitnieniu (BBCH>69), zgodnie z sygnalizacją. Przeciwko gorzkiej zgniliźnie owoców środek należy zastosować minimum 7 dni przed zbiorem (BBCH 76-85).

Nowa rejestracja preparatu obejmuje ochronę brzoskwiń i moreli przed brunatną zgnilizna drzew pestkowych i szara pleśnią. Według zaleceń środek należy aplikować około 3 tygodnie po kwitnieniu lub na 7 dni przed zbiorem (BBCH 59-89).

W ochronie maliny przed zamieraniem pędów i rdzą maliny zabieg należy wykonać od fazy kiedy pędy osiągają 20 cm do początku fazy kwitnienia (BBCH < 60). Przeciwko moniliozie leszczyny preparat należy zastosować, zapobiegawczo lub po zauważeniu pierwszych objawów choroby, w okresie wzrostu zawiązków. Dla wyżej wymienionych gatunków (oprócz gruszy) zalecana dawka preparatu wynosi 6 l/ha, zaś w przypadku winorośli – 0,5 l/ha. Do zwalczania mączniaka prawdziwego i szarej pleśni w uprawach winorośli środek należy aplikować od fazy, gdy rozwiniętych jest 9 lub więcej liści do fazy, gdy jagody sa wielkości kaszy, grona zaczynają zwisać (BBCH 19-73).

Natomiast w ochronie warzyw korzeniowych – marchwi przeciwko zgniliźnie twardzikowej, czarnej plamistości korzeni powodowanej przez Rhexocercosporidium carotae, a także pietruszki i pasternaku (alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, czarna plamistość korzeni marchwi powodowana przez R. carotae) – pierwszy zabieg należy wykonać zapobiegawczo (zgodnie z sygnalizacją), lub z chwila pojawienia się pierwszych objawów choroby. W sezonie można wykonać maksymalnie 2 zabiegi , od fazy początku rozwoju korzeni do fazy osiągnięcia dojrzałości zbiorczej (BBCH 41-49), w dawce 0,75 l/ha.

W uprawach cebuli i czosnku preparat dozwolony jest do stosowania przeciwko zgniliźnie szyjki, alternariozie, rdzy, białej plamistości liści, Stemphylium. Zabieg opryskiwania należy wykonać zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby od momentu formowania się zgrubienia cebulowego do osiągnięcia dojrzałości zbiorczej (BBCH 41-49). Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,5 l/ha.

Na plantacjach warzyw kapustnych, tj. kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta brukselska, kapusta pekińska, kapusta włoska, brokuł i kalafior preparat w dawce 0,9 l/ha, można stosować do zwalczania czerni krzyżowych, szarej pleśni, czarnej plamistości, suchej zgnilizny kapustnych, zgnilizny twardzikowej, mączniaka prawdziwego i bielika krzyżowych. Według zaleceń środek należy stosować zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby – od początku tworzenia się główek do osiągnięcia dojrzałości zbiorczej (BBCH 41-49).

Środek należy stosować uwzględniając okresy karencji. W przypadku wiśni, czereśni, brzoskwini, moreli, cebuli i czosnku okres od ostatniego zastosowania preparatu do dnia zbioru wynosi 7 dni. Dla jabłoni, gruszy, kapust – białej, czerwonej, brukselskiej, pekińskiej i włoskiej, brokuła i kalafiora, marchwi, pietruszki, pasternaku – 14 dni. W uprawach maliny, leszczyny i pora okres karencji to 21 dni, a winorośli – 35 dni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI