Rozpoznawanie i kontrolowanie wirusa ToBRFV w szklarni

Autor: www.hortibiz.com/ Royal Brinkman 25 kwietnia 2019 13:10

Rozpoznawanie i kontrolowanie wirusa ToBRFV w szklarni fot. shutterstock.com

Wirus ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) powoduje coraz większe obawy wśród profesjonalnych producentów pomidorów. Rozprzestrzenia się poprzez owady, ludzi i narzędzia, ale także zainfekowane owoce. Zwalczanie ToBRFV nie jest obecnie możliwe, dlatego bardzo ważne jest zmniejszenie ryzyka zakażenia wirusem – informuje hortibiz.com.

Ponieważ wirus ToBRFV rozprzestrzenia się mechanicznie, bardzo ważne jest przestrzeganie planu higieny w obiekcie.

Przed wejściem do szklarni należy zapewnić:
• Mycie rąk mydłem dezynfekującym oraz dodatkowo dezynfekcję rąk na sucho.
• Instalację stacji higienicznych do dezynfekcji rąk i obuwia.
• Umieszczenie mat dezynfekcyjnych przy wejściach dla personelu oraz bramach wjazdowych.
• Przed ponownym wejściem do szklarni, np. po przerwie, po wizycie w toalecie lub przerwie na papierosa itp., zapewnić ponowne umycie i dezynfekcję rąk.
• Obowiązkowe kombinezony ochronne, czepki i rękawice dla osób odwiedzających szklarnię.
• Zapewnienie pracownikom czystej odzieży roboczej.

Wewnątrz szklarni:
• Dezynfekcja noży i sekatorów po każdym rzędzie.
• Dezynfekcja rak podczas pracy.
• Dezynfekcja wózków, opryskiwaczy i całego ruchomego wyposażenia szklarni, mającego kontakt z uprawą.
• Mycie i dezynfekcja całej szklarni podczas zmiany uprawy. Wirusy z rodziny Tobamowirusów, wraz z ToBRFV, mogą przetrwać długi czas, zarówno w materiale organicznym jak nieorganicznym.

Jak informuje Royal Brinkman, wirusa ToBRFV najłatwiej rozpoznać po mozaikowatych przebarwieniach pojawiających się na najmłodszych liściach wierzchołkowych oraz młodych przyrostach, a także a owocach. Na owocach pojawiają się plamy i żółte kropki, w skrajnych przypadkach może dojść do deformacji owoców oraz liści, brązowienia owoców i pojawiania się nekrotycznych pasków na pędach, a także do zasychania pędów i działek kielicha. W niektórych przypadkach można zaobserwować zwężone liście.

Wirus ToBRFV występuje w uprawach warzyw psiankowatych (pomidor, papryka).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.