Rozpoznawanie i kontrolowanie wirusa ToBRFV w szklarni



www.hortibiz.com/ Royal Brinkman - 23 kwietnia 2019 11:45


Wirus ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) powoduje coraz większe obawy wśród profesjonalnych producentów pomidorów. Rozprzestrzenia się poprzez owady, ludzi i narzędzia, ale także zainfekowane owoce. Zwalczanie ToBRFV nie jest obecnie możliwe, dlatego bardzo ważne jest zmniejszenie ryzyka zakażenia wirusem – informuje hortibiz.com.

Ponieważ wirus ToBRFV rozprzestrzenia się mechanicznie, bardzo ważne jest przestrzeganie planu higieny w obiekcie.

Przed wejściem do szklarni należy zapewnić:
• Mycie rąk mydłem dezynfekującym oraz dodatkowo dezynfekcję rąk na sucho.
• Instalację stacji higienicznych do dezynfekcji rąk i obuwia.
• Umieszczenie mat dezynfekcyjnych przy wejściach dla personelu oraz bramach wjazdowych.
• Przed ponownym wejściem do szklarni, np. po przerwie, po wizycie w toalecie lub przerwie na papierosa itp., zapewnić ponowne umycie i dezynfekcję rąk.
• Obowiązkowe kombinezony ochronne, czepki i rękawice dla osób odwiedzających szklarnię.
• Zapewnienie pracownikom czystej odzieży roboczej.

Wewnątrz szklarni:
• Dezynfekcja noży i sekatorów po każdym rzędzie.
• Dezynfekcja rak podczas pracy.
• Dezynfekcja wózków, opryskiwaczy i całego ruchomego wyposażenia szklarni, mającego kontakt z uprawą.
• Mycie i dezynfekcja całej szklarni podczas zmiany uprawy. Wirusy z rodziny Tobamowirusów, wraz z ToBRFV, mogą przetrwać długi czas, zarówno w materiale organicznym jak nieorganicznym.

Jak informuje Royal Brinkman, wirusa ToBRFV najłatwiej rozpoznać po mozaikowatych przebarwieniach pojawiających się na najmłodszych liściach wierzchołkowych oraz młodych przyrostach, a także a owocach. Na owocach pojawiają się plamy i żółte kropki, w skrajnych przypadkach może dojść do deformacji owoców oraz liści, brązowienia owoców i pojawiania się nekrotycznych pasków na pędach, a także do zasychania pędów i działek kielicha. W niektórych przypadkach można zaobserwować zwężone liście.

Wirus ToBRFV występuje w uprawach warzyw psiankowatych (pomidor, papryka).