Rozpoczął się sezon przechowalniczy 2019 – czym może nas zaskoczyć?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 24 września 2019 15:02

Rozpoczął się sezon przechowalniczy 2019 – czym może nas zaskoczyć? dr Krzysztof Rutkowski, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa/ fot. Paweł Pawłowski; Żelazna Studio

W tym roku, podobnie jak w zeszłym sezonie, zbiory jabłek rozpoczęły się stosunkowo wcześnie. W większości sadów Gala i jej sporty, powinna być już zebrana. Dojrzałość zbiorczą osiągają praktycznie wszystkie Jonagoldy, Szampiony, podobnie Golden. Jak jest z jakością jabłek i jakich problemów można spodziewać się w trakcie sezonu przechowalniczego? – zapytaliśmy dr Krzysztofa Rutkowskiego, kierownika Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

W bieżącym sezonie pogoda przysporzyła sadownikom wielu zmartwień. - Stosunkowo dużo sadów ucierpiało na skutek wiosennych przymrozków. W tych sadach niektóre kwatery nie owocują w ogóle, a w innych plonowanie jabłoni szacuje się na bardzo niskim poziomie ok. 20 proc. Z kolei w sadach, które ucierpiały najmniej i praktycznie w 80-100 proc. owocują – plon jest bardzo mocno zróżnicowany pod względem jakości – mówi dr Krzysztof Rutkowski.

Dodaje, że w tym roku powtarzają się problemy z ubiegłego sezonu. W wielu sadach jabłka dojrzewają ‘nieszablonowo’, za sprawą nietypowego przebiegu warunków pogodowych w trakcie wegetacji. Pojawiają się także trudności z wyznaczaniem właściwego terminu zbioru.

- Nie we wszystkich sadach tradycyjnie zbieramy Galę i jej sporty, później Szampiona. W niektórych regionach kraju dojrzałość zbiorczą osiągały praktycznie w jednym terminie wszystkie Jonagoldy, Szampiony i Golden. W tym tygodniu w rejonie Skierniewic praktycznie kończymy zbiory Red Jonaprince – zaznacza.

W bieżącym sezonie obserwujemy bardzo duże różnice w jędrnościach jabłek podczas zbioru. Dla przykładu, w badaniach IO -Red Jonaprince, który wizualnie nie był jeszcze ‘bardzo dojrzały’, charakteryzował się jędrnością na poziomie poniżej 7 kG, co pokazuje, że w tym roku mogą wystąpić problemy z utrzymaniem jędrności. Z kolei w drugim sadzie, w którym owoce wyglądały na bardziej dojrzałe (większa powierzchnia rumieńca i mniej zielona barwa podstawowa skórki), jędrność wynosiła około 8,5 kG.

W tym roku, podobnie zresztą jak w ubiegłym sezonie, w wielu sadach na owocach obserwuje się oparzenia słoneczne powstałe na skutek silnego nasłonecznienia. Zmieniający się klimat i coraz cieplejszy okres letni (sierpień-wrzesień) z intensywnym działaniem promieni słonecznych przed zbiorami, sprzyja pojawianiu się tego typu uszkodzeń. Stratom w plonie można próbować zapobiec poprzez odpowiednie, rozsądne cięcie letnie -prześwietlające i formowanie koron. Mniej oparzeń słonecznych powstanie także na owocach z sadów chronionych siatkami. Niektórzy sadownicy stosowali zabiegi glinką kaolinową, lecz później bardzo często pojawia się problem z myciem owoców.

W trakcie tegorocznych zbiorów dość często w jabłkach wielu odmian obserwuje się szklistość miąższu – także w przypadku Gali czy Red Jonaprince, które dotychczas uznawano za mniej podatne. Powstawaniu szklistości miąższu sprzyjały utrzymujące się okresy wysokiej temperatury oraz brak opadów. Z uwagi na wyjątkowo upalne lato przyswajanie wapnia przez owoce mogło być ograniczone. Skutkiem tego w niektórych sadach już od połowy sierpnia obserwowano również objawy gorzkiej plamistości podskórnej (GPP) na jabłkach (szczególnie w sadach o ograniczonym plonowaniu).

Oprócz oparzeń słonecznych i szklistości, sadownicy w tym roku mają bardzo duży problem z ordzawieniami – skutek przymrozkowych uszkodzeń. Ponadto, w niektórych sadach sadownicy borykają się z ordzawieniami, których powstanie nie do końca jest jasne. Zdarzają się bowiem w jednym sadzie kwatery z Goldenem całkowicie bez ordzawień przy jednocześnie bardzo ordzawionej Gali. 

W wielu sadach obserwuje się także uszkodzenia pogradowe oraz deformacje owoców będące wynikiem żerowania mszyc.
Utrzymująca się wysoka temperatura z początkiem września mogła również przysporzyć trudności w prawidłowym schłodzeniu owoców po zbiorze.

Już 7 listopada w Warszawie największa konferencja skierowana do producentów owoców i warzyw w Polsce. Zarejestruj się teraz!

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.