Rosnące zapotrzebowanie na żywność przyspieszy rozwój m.in. producentów ŚOR

Autor: www.sadyogrody.pl 09 kwietnia 2015 13:33

Rosnące zapotrzebowanie na żywność przyspieszy rozwój m.in. producentów ŚOR fot. shutterstock

- Mimo, że średnia kaloryczność posiłków wzrosła do 2868 kcal dziennie, to jednak nadal ponad 800 mln osób na całym świecie jest chronicznie niedożywiona. Liczba ludności na Ziemi wzrośnie do 9,5 mld w 2050 r. i do 11-12 mld w 2100 r., co, w połączeniu ze zmieniającymi się zwyczajami żywieniowymi, oznacza, że światowa produkcja żywności musi wzrosnąć aż o 70 proc. - wynika za raportu BofA Merrill Lynch „Feed the World – global food security primer”.

Zwiększone zapotrzebowanie na żywność sprawi, że rozwijać się będą sektory gospodarki związane z produkcją żywności, takie jak m.in.: sprzęt rolniczy, nawozy, uprawa roślin, rolnictwo wysokobiałkowe i mleczarstwo, bezpieczeństwo żywności, weterynaria i środki ochrony roślin, dostarczanie wody, ograniczanie marnotrawstwa żywności - wynika z raportu BofA Merrill Lynch „Feed the World – global food security primer”.

Sektory żywności i rolnictwa generują 3 proc. globalnego PKB, a wartość rocznych, inwestycji wynosi w nich 220 mld USD (75 proc. z tych inwestycji pochodzi od sektora prywatnego), ale wartość tych inwestycji musi wzrosnąć ponad dwukrotnie, jeśli świat ma zapanować nad głodem. Inwestycje w innowacje w sektorach żywności i rolnictwa pomagają efektywnie walczyć z ubóstwem.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI