Rdza maliny – w jaki sposób chronić plantacje?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 20 czerwca 2016 09:23

Rdza maliny – w jaki sposób chronić plantacje? Patogen ten w ostatnich latach występuje coraz powszechniej / fot. shutterstock.com

W obecnym sezonie na plantacjach maliny obserwowane jest duże nasilenie rdzy (Phragmidium rubi-idaei). Patogen ten w ostatnich latach występuje coraz powszechniej i przy dużym nasileniu niekorzystnie oddziałuje na wielkość plonowania.

Pierwsze symptomy choroby widoczne są na przełomie maja i czerwca, w postaci żółto-pomarańczowych czarek na górnej stronie blaszki liściowej. W późniejszym okresie (czerwiec-lipiec) na dolnej stronie liści powstają rdzawe skupienia. Kolejne stadium rozwojowe stanowią czarne skupienia zarodników przetrwalnikowych.

Mocno porażone liście przedwcześnie opadają z krzewów, co negatywnie oddziałuje na wielkość plonowania oraz zwiększa podatność roślin na przemarzanie.

Chorobie sprzyja wysoka wilgotność powietrza i temperatura na poziomie 18-21 st. C. Aby ograniczyć występowanie grzyba Phragmidium rubi-idaei należy regularnie prowadzić cięcie prześwietlające oraz zaraz po zbiorze wycinać pędy owoconośne. Ponadto wskazane jest usuwanie chwastów, a także dzikich jeżyn z bezpośredniego sąsiedztwa upraw.

W ochronie malin przed rdzą dostępny jest preparat zawierający substancję czynną -  trifloksystrobinę (Zato 50 WG; dawka 0,2 kg/ha). Zabiegi ochronne należy rozpocząć z chwilą zaobserwowania pierwszych objawów, od fazy tuż przed kwitnieniem do pełni dojrzewania owoców. W ciągu sezonu można wykonać dwa zabiegi w odstępie co najmniej 14 dni. Rejestracja tego fungicydu obejmuje również ochronę upraw przed zamieraniem pędów malin.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI