Racjonalne nawożenie gwarancją utrzymania odpowiedniej jakości owoców

Autor: www.sadyogrody.pl 26 czerwca 2015 10:24

Racjonalne nawożenie gwarancją utrzymania odpowiedniej jakości owoców Gwarancją sukcesu w uprawie jest plan nawożenia/ www.shutterstock.com

- Nawożenie jest jednym z podstawowych czynników agrotechnicznych wpływających na wielkość i jakość plonu. Gwarancją sukcesu w uprawie jest odpowiednio przygotowany plan nawożenia – mówił dr inż. Andrzej Grenda, z firmy Yara Poland, podczas V Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

Jak zaznaczył przedstawiciel firmy Yara Poland, wciąż wzrastające wymagania konsumentów oraz przetwórców dotyczące jakości produktów zmuszają do ciągłego poszukiwania środków polepszających cechy owoców. - W tej grupie znaczny udział zajmują również nawozy do stosowania doglebowego, a także rozpuszczalne do dokarmiania dolistnego i fertygacji – powiedział dr Andrzej Grenda.

- Duży wybór nawozów dostępnych na rynku, jak i możliwość wprowadzenia składników pokarmowych za pomocą różnych technik nawożenia, dają bardzo dobre możliwości poprawy jakości owoców – podkreślił ekspert.

Zdaniem dr Andrzeja Grendy stosowanie dokarmiania pozakorzeniowego wapniem w fazie wzrostu i dojrzewania owoców, czy nawozów doglebowych zawierających aktywny wapń w okresie końca kwitnienia oraz początku wzrostu zawiązków owoców mają wpływ na odpowiednie proporcje składników pokarmowych w owocach. Również wykonywanie zabiegów fertygacyjnych rozpuszczalną saletrą wapniową po kwitnieniu mają wpływ na te proporcje składników, a tym samym na pożądane cechy trwałości pozbiorczej – mówił prelegent.

Jak przyznał ekspert do często stosowanych w praktyce sadowniczej składników pokarmowych zalicza się również krzem, który oddziałuje zarówno na odpowiedni stosunek K:Ca w owocach, jak i odpowiednią jędrność oraz trwałość pozbiorczą.

- Drugim składnikiem pokarmowym dość często wykorzystywanym pozakorzeniowo jest fosfor. Pierwiastek ten zwiększa jędrność owoców, a także wpływa na lepsze wybarwienie i trwałość rumieńca. Sadownicy na poprawę barwy zasadniczej skórki owoców drzew ziarnkowych często wykorzystują nawozy dolistne zawierające wysoką zawartość manganu – mówił dr Andrzej Grenda.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.