Pszczoły wolą nektar skażony pestycydami?

Autor: PAP 07 maja 2015 10:36

Pszczoły wolą nektar skażony pestycydami? fot. shutterstock

Według naukowców, pszczoły nie omijają upraw, na których zastosowano pestycydy grupy neonikotynoidów. A wręcz przeciwnie ciągnie je do nektaru, który zawiera te popularne środki ochrony rośli – poinformowano w serwisie "Nature".

Neonikotynoidy to środki owadobójcze stosowane do preparowania nasion rzepaku, aby chronić rośliny przed owadami-szkodnikami. Z obawy, że środki te - chroniące rośliny przed jednymi owadami, mogą być groźne dla innych, pożytecznych (np. zapylających rośliny) - skalę ich stosowania w Unii ograniczono na tych uprawach, z których korzystają pszczoły miodne. Krytycy takiego rozwiązania dowodzili, że kontakt z pestycydami można ograniczyć, zapewniając pszczołom alternatywne źródło nektaru i pyłku. Wychodzili przy tym z założenia, że - mając wybór - pszczoły będą wolały żerować na kwiatach roślin "czystych".

 Teraz jednak okazało się, że pszczoły miodne i dzikie wcale nie unikają upraw, na których zastosowano neonikotynoidy. Wręcz przeciwnie, mogą je preferować. To pozwala sądzić, że pszczoły nie kontrolują skali, w jakiej stykają się z tymi pestycydami - pisze Geraldine Wright z Newcastle University w Newcastle upon Tyne (Wielka Brytania) i jej zespół.

Kiedy pszczoły mogły wybierać pomiędzy czystym roztworem cukrów - a roztworem cukrów zawierających neonikotynoidy, obecność pestycydu wcale nie zniechęcała ani pszczół, ani trzmieli - informuje Geraldine Wright z Newcastle University w Newcastle upon Tyne (Wielka Brytania).

Okazało się wręcz, że badane gatunki wolały roztwór cukru z neonikotynoidami. Naukowcy podejrzewają, że także pszczoły swobodnie żerujące w środowisku mogą poszukiwać kwiatów z roślin zaprawionych insektycydem. To zaś oznacza, że propozycja zapewniania pszczołom pożytków alternatywnych nie ma sensu.

"Pszczoły nie wyczuwają smaku neonikotynoidów w tym, czym się żywią, dlatego ich nie unikają. To ściąga na nie ryzyko zatrucia po zjedzeniu skażonego nektaru" - zauważa prof. Wright cytowana przez BBC.

"Co gorsze, mamy teraz dowody, że pszczoły wręcz wolą jeść pokarm skażony pestycydami. Neonikotynoidy oddziałują na te same mechanizmy w zwojach mózgowych pszczół, na jakie w mózgu człowieka oddziałuje nikotyna. Fakt, że pszczoły preferują pokarm zawierający neonikotynoidy jest niepokojący - pozwala sądzić, że podobnie jak nikotyna, tak i neonikotynoidy mogą działać jak narkotyk i sprawiać, że jedzenie pokarmu z ich zawartością daje więcej przyjemności" - dodaje ekspert.

Podczas badań terenowych naukowcy udowodnili również, że stosowanie neonikotynoidów w uprawach roślin ma negatywny wpływ na zachowanie i sukces rozrodczy niektórych gatunków pszczół.

W drugim materiale w "Nature" naukowcy potwierdzili, że wspomniane środki ochrony roślin mają zły wpływ na dzikie gatunki pszczół, np. samotnic albo trzmieli, które - podobnie jak pszczoła miodna - grają ważną rolę w procesie zapylania roślin, w tym uprawnych.

"Dostrzegliśmy wyraźny, negatywny wpływ na wzrost i zdolność do rozmnażania w koloniach trzmieli, żyjących w pobliżu upraw rzepaku zabezpieczonych tym środkiem" - komentuje główna autorka badania, Maj Rundlof ze szwedzkiego Uniwersytetu Lund.

Neonikotynoidy powodują problemy nie tylko ze wzrostem i reprodukcją owadów. Naukowcy zauważyli, że na polach rzepaku chronionych przez te środki pszczoły z dzikich gatunków były mniej liczne. Nie stwierdzili jednak, by pestycydy miały negatywny wpływ na kolonię pszczół miodnych.

Pszczoły i inne owady zapylające są ważne dla wielkości zbiorów. Korzyści, jakie przynosi ludziom ich obecność w ekosystemach, szacuje się w skali globalnej na co najmniej 153 mld euro rocznie. Zapylając rośliny uprawne mogą mieć jednak kontakt z obecnymi w pyłku i nektarze pestycydami.

Badanie prowadzono w ramach Insect Pollinators Initiative. Finansowały je Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), Defra, Natural Environment Research Council (NERC), rząd Szkocji oraz Wellcome Trust w ramach partnerstwa Living with Environmental Change (LWEC). Pieniądze na badania wyłożyły też Science Foundation Ireland, Irish Research Council i National Science Foundation.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.