Przyczyny oparzelizny powierzchniowej – jak ograniczyć straty podczas przechowywania?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 14 kwietnia 2016 15:03

Przyczyny oparzelizny powierzchniowej – jak ograniczyć straty podczas przechowywania? W obecnym sezonie oparzelizna stanowi bardzo poważny problem/ fot. shutterstock.com

- Przyczyn wystąpienia oparzelizny powierzchniowej może być wiele. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że jeden dany czynnik jest „tym sprawczym”. Nasilenie choroby w dużej mierze zależy od przebiegu warunków pogodowych w sezonie wegetacyjnym – mówi serwisowi www.sadyogrody.pl, dr Krzysztof Rutkowski, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

- Wystąpienie oparzelizny powierzchniowej może być spowodowane utrzymującymi się wysokimi temperaturami oraz zbyt intensywnym nawadnianiem sadu w okresie bezpośrednio poprzedzającym zbiór. Do tego dochodzi nadmierne nawożenie azotowe oraz niska zawartość wapnia w owocach, a także zabiegi pozbiorcze, czyli niewłaściwe schładzanie. Ryzyko wystąpienia tej choroby jest również związane nieodpowiednimi warunkami podczas przechowywania jabłek – dodaje dr Rutkowski.

Zdaniem eksperta, stosując nowoczesne technologie niskotlenowe czy pozbiorcze traktowanie jabłek 1-MCP można jedynie opóźnić wystąpienie oparzelizny powierzchniowej. - Obecnie brak jest skutecznych metod, aby całkowicie zapobiec tej chorobie. Istotne znaczenie ma przeprowadzanie zbioru w optymalnym terminie dla danej odmiany, właściwe schładzanie jabłek po zbiorze oraz stała kontrola warunków przechowywania – komentuje.

Warto pamiętać, że nie należy zbyt długo składować jabłek (szczególnie odmian podatnych), gdyż ryzyko wystąpienia tej choroby zwiększa się wraz z wydłużeniem okresu przechowalniczego. Typowe symptomy oparzelizny powierzchniowej uwidaczniają się w ciągu kilkunastu godzin od momentu przeniesienia owoców z komory przechowalniczej do pomieszczeń z wyższą temperaturą. Na skórce owocu pojawiają się brunatne, nieregularne plamy, które stopniowo powiększają się. Takie owoce tracą wartość handlową i nie powinny znajdować się w obrocie.

Oparzelizna powierzchniowa jest chorobą fizjologiczną, która występuje corocznie, lecz w różnym nasileniu. Według dr Rutkowskiego, w obecnym sezonie oparzelizna stanowi bardzo poważny problem, ale – jak zaznacza – jabłka w przechowalniach ogólnie są bardzo słabej jakości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.