Przedzbiorcza ochrona kapusty pekińskiej - o czym warto pamiętać?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 07 września 2016 10:05

Przedzbiorcza ochrona kapusty pekińskiej - o czym warto pamiętać? Do przechowywania należy przeznaczać suche, nie przerośnięte główki, bez widocznych objawów uszkodzeń/ fot. shutterstock.com

Zagrożeniem dla kapusty pekińskiej uprawianej w cyklu jesiennym mogą być choroby, tj. czerń krzyżowych, szara pleśń czy mokra zgnilizna bakteryjna. W przypadku braku odpowiedniej ochrony główki kapusty (po zakończonym okresie przechowywania) nie zachowają wymaganej jakości handlowej.

Od połowy lata kapusta pekińska narażona jest na występowanie czerni krzyżowych (alternarioza). Obserwacje pod kątem tej choroby należy prowadzić aż do zbiorów. Na starszych liściach pojawiają się brązowe plamy otoczone żółtawą obwódką (pokryte nalotem grzyba). Niekiedy zmieniona chorobowo tkanka zamiera i na skutek wykruszenia powstają w liściach otwory. Źródło dalszych infekcji dla zdrowych roślin może stanowić podłoże do produkcji rozsady, nasiona oraz pozostałości roślinne.

W przypadku kapust przeznaczonych do przechowywania wskazane jest przeprowadzenie zabiegów ochronnych, np. preparatem Rovral Aquaflo 500 SC (iprodion;, 7-1 l/ha). Do ochrony kapusty pekińskiej dozwolone są również preparaty zawierające azoksystrobinę (Amistar 250 SC, Dobromir 250 SC, Mirador 250 SC, Song 250 SC; 0,8 l/ha), a także Scorpion 325 SC (difenokonazol, azoksystrobina; 1 l/ha).

Zabiegi fungicydowe na bazie azoksystrobiny (Amistar, Dobromir, Mirador, Song 250 SC) przeciwko grzybom z rodzaju Alternaria ograniczają także występowanie szarej pleśni na kapuście pekińskiej. Grzyb Botrytis cinerea atakuje kapustę zwykle w okresie przedzbiorczym i może doprowadzić do znacznych strat podczas przechowywania. Na porażonych główkach pojawiają się brunatne, wodniste plamy, na których przy wysokiej wilgotności powietrza widoczny jest szaro-fioletowy nalot grzyba.

Zagrożeniem dla upraw kapusty pekińskiej (zarówno w polu, jak i w przechowalniach) jest mokra zgnilizna bakteryjna, powodowana przez bakterie z rodzaju Pseudomonas i Erwinia. Choroba ta uwidacznia się u nasady liści w postaci niewielkich wodnistych plam, które przy sprzyjających warunkach szybko powiększają się pokrywając całą powierzchnię porażonych liści. Zaatakowane główki kapusty ulegają procesom gnilnym.

Wystąpieniu tej choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz temperatura na poziomie ok. 25-30 st. C. Ryzyko infekcji zwiększa w przypadku główek uszkodzonych, np. podczas prac pielęgnacyjnych lub w wyniku żerowania szkodników. Aby ograniczyć straty należy przestrzegać zasad profilaktyki. Dodatkowo do przechowywania należy przeznaczać suche, nie przerośnięte główki, bez widocznych objawów uszkodzeń.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI