Przechowywanie nawozów typu RSM przez okres zimowy

$data.author.description Autor: www.farmer.pl 01 grudnia 2016 10:43

Przechowywanie nawozów typu RSM przez okres zimowy Podczas dłuższego przechowywania nawozu RSM, ujemne temperatury zimą mogą spowodować jego krystalizację/ fot. Farmer.pl (AK)

W obrocie handlowym dostępny jest najczęściej RSM 32. Ma on jednak jedną wadę. Krystalizuje się gdy temperatura spada poniżej 0 st. C. Aby do wiosny nie zmienił stanu skupienia, należy go przed zimowym przechowywaniem rozcieńczyć do roztworu mniej stężonego - podaje Farmer.pl.

RSM (pełna nazwa roztwór saletrzano-mocznikowy) produkowany jest o zawartości azotu 32 proc., 30 proc. oraz 28 proc. Podczas dłuższego przechowywania zimą, ujemne temperatury mogą spowodować jego krystalizację. Graniczna temperatura tego procesu zależy od zawartości azotu całkowitego i wynosi: dla RSM 32 proc. N to 0 st. C, dla 30 proc. N -9 sy. C, dla 28 proc. N -17 st. C. Warto tu zaznaczyć, że krystalizacja azotu to proces odwracalny i zasadniczo nie wpływa na utratę azotu z nawozu. Jednak jego przywrócenie do płynnej postaci wymaga dostarczenia sporej ilości energii cieplnej. Naturalnie skrystalizowany nawóz powoli się upłynnia na wiosnę, a żeby ten proces przyspieszyć potrzebne są pewne działania polegające np. na podgrzaniu zbiornika, co może być kłopotliwe. Lepszym wyjściem jest niedopuszczenie do wytrącenia kryształów poprzez rozcieńczanie roztworu.

Zimą najlepiej przechowywać RSM 28, który jak wspomniano wyżej nie zmienia swojego stanu skupienia nawet przy dużych mrozach. Jeśli jednak wcześniej zakupiliśmy RSM bardziej stężony, można go rozcieńczyć wodą do odpowiedniej wartości. Podczas rozcieńczania skoncentrowany (32 proc. lub 30 proc.) roztwór należy dodawać do wody, a nie w kolejności odwrotnej. Takie postępowanie umożliwia dokładniejsze wymieszanie obu komponentów.

Więcej na www.farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI