Prof. Mrówczyński: Upalna pogoda sprzyja aktywności szkodników na polach



Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl - 08 sierpnia 2018 15:47


Masowemu namnażaniu przędziorków sprzyjają utrzymujące się wysokie temperatury i brak opadów. Spory problem w uprawach stanowią również wciornastki i mszyce - jednak tego lata ich presję notuje się przede wszystkim w regionach z większą wilgocią.

Jak zaznacza w rozmowie z redakcją sadyogrody.pl, prof. dr hab. Marek Mrówczyński, z Instytutu Ochrony Roślin -PIB w Poznaniu, Przewodniczący Komisji ds. Rejestracji Środków Ochrony Roślin przy MRiRW, w uprawach warzyw takich jak ogórek i innych dyniowatych, ziemniakach czy fasoli obecnie szkody wyrządzają przędziorki, które sprawnie rozprzestrzeniają się w warunkach upalnej pogody i braku wilgoci. Obecność szkodników również stwierdzamy na liściach buraka cukrowego.

Ciepło sprzyja wciornastkom, które przechodzą z upraw zbóż na pola z kukurydzą cukrową.

Producenci sygnalizują również problemy z mączlikiem warzywnym. Obecność tego szkodnika najczęściej można zaobserwować na kapuście, jarmużu, ale także innych warzywach jak brokuł czy kalafior. Mączliki podobnie jak mszyce, wysysają soki z komórek roślinnych, a liczna ich populacja może spowodować deformację blaszki liściowej. Wydalane duże ilości rosy miodowej stanowią pożywkę dla grzybów sadzakowych i obniżają jakość handlową warzyw.

Profesor zaznacza, że mszyce i mączlik mogą przenosić wirusa żółtaczki rzepy (TuYV), który występuje na rzepaku i warzywach kapustnych. - Aktualnie na samosiewach rzepaku rozwijają się kolejne pokolenia śmietki kapuścianej, tantnisia krzyżowiaczka oraz pchełek. Szkodniki te spowodują także uszkodzenia warzyw – dodaje.