Producenci warzyw wciąż poszukują możliwości poprawy jakości plonów

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 28 lipca 2015 10:43

Producenci warzyw wciąż poszukują możliwości poprawy jakości plonów www.shutterstock.com

Priorytetem każdego ogrodnika jest wypracowanie takiej technologii uprawy, która przy racjonalnych nakładach finansowych zagwarantuje im maksymalne zyski z produkcji. W uprawie warzyw niezwykle istotnym zagadnieniem, determinującym rentowność działania jest nawożenie.

W Polsce pojawiła się najprawdopodobniej pierwsza platforma edukacyjna – Akademia Warzywnicza obrazująca efekty stosowania różnych metod nawożenia w uprawach warzywniczych. Narzędzie to skierowane jest do doradców ogrodniczych z całego kraju. Będą oni mogli wspierać swoich klientów prezentując im najkorzystniejsze i najbardziej efektywne rozwiązania dostępne na rynku.

Na poletkach Akademii uprawianych jest kilkanaście gatunków warzyw różnych odmian, które nawożone są w kilku odmiennych technologiach. Odwiedzający poletka demonstracyjne mogą naocznie przekonać się, która z nich daje najlepsze rezultaty. Każda z tych upraw opatrzona jest analizą kosztów, tym samym nie jest trudno stwierdzić, która z zastosowanych technologii jest najbardziej efektywna i atrakcyjna kosztowo.

W czerwcu br. odbyło się pierwsze z serii spotkań, w którym uczestniczyło kilkudziesięciu doradców z całej Polski. O tej porze roku różnice w efektach rozmaitych technologii nawożenia w przypadku warzyw gruntowych, tj. pomidor czy papryka nie rzucały się jeszcze w oczy, ale przy produkcji sałat były one spektakularne. Podczas prezentacji polowej porównano plon handlowy sałaty masłowej, lodowej, strzępolistnej i dębolistnej. Wszystkie te odmiany były nawożone w trzech różnych technologiach.

W przypadku sałaty masłowej i strzępolistnej różnica w plonie była zaskakująco duża. Organizatorzy Akademii udowodnili, że w zależności od rodzaju nawożenia można uzyskać blisko 2-krotnie wyższy plon, przy zachowaniu bardzo wysokich parametrów jakościowych.

Najlepsze wyniki uzyskano z poletek, na których użyto nawozów z biostymulacją. Pełnią one w roślinie funkcję nawozów i odżywek dostarczających składniki pokarmowe, antystresantów, ukorzeniaczy poprawiających funkcjonowanie systemu korzeniowego i związków kompleksujących składniki pokarmowe w formie aminokwasów. Nie tylko odżywiają rośliny, ale dodatkowo stymulują je do rozwoju.

Z uwagi na fakt, że warzywa powinny być zdrowe z samej definicji, warto zadbać o to, żeby były nawożone nawozami opartymi na naturalnych związkach organicznych, np. wyselekcjonowanych ekstraktach z alg. Jedna z prezentowanych technologii uwzględnia w swoim składzie substancję wpływającą na przemiany azotowe, obniżając poziom azotanów w roślinach – N-pro. 

Patronem Akademii Warzywniczej jest firma Timac Agro Polska. Z prezentowanych wyników osiągniętych na poletkach Akademii Warzywniczej wynika, że wysiłek ten przynosi efekty i przełoży się na poprawę efektywności pracy warzywników. 

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI