Problem pękania owoców czereśni – jak zminimalizować straty?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 11 czerwca 2016 07:47

Problem pękania owoców czereśni – jak zminimalizować straty? W ostatnich latach uprawa czereśni rozwija się bardzo dynamicznie./ fot. shutterstock.com

Problem pękania owoców czereśni nasila się wówczas, gdy po długim okresie suszy wystąpią obfite opady deszczu. Uszkodzone owoce tracą wartość handlową, a ponadto są bardziej podatne na wystąpienie chorób grzybowych.

W ostatnich latach uprawa czereśni rozwija się bardzo dynamicznie. Konsumenci preferują czereśnie bez uszkodzeń o masie owocu powyżej 8,5 g. Zatem priorytetem dla sadowników jest uzyskanie owoców o jak najlepszej jakości, co gwarantuje im dobrą cenę, a tym samym rentowność produkcji. Niestety podstawowym problemem w uprawie tego gatunku jest skłonność poszczególnych odmian na pękanie owoców.

Jakie są możliwości występowania tego problemu? Obecnie celem hodowców jest uzyskanie odmian, które wykazują małą podatność na pękanie. Aby zminimalizować straty należy przede wszystkim do nasadzeń wybierać te odmiany czereśni, które cechują się niewielką podatnością na pękanie, czyli ‘Vanda’, ‘Kordia’, ‘Regina’, ‘Karesova’, ‘Sam’, ‘Sylvia’, ‘Wera’, ‘Rainier’, czy ‘Merton Premier’.

Aczkolwiek należy podkreślić, że również owoce wyżej wymienionych odmian mogą popękać, przy niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Problem ten nasila się wówczas, gdy obfite opady deszczu wystąpią po długotrwałym okresie suszy, na kilka tygodni przed przewidywanym terminem zbioru owoców. Na pękanie podatne są odmiany, takie jak  ‘Van’, ‘Techlovan’, ‘Vega’, ‘Burlat’, 'Hedelfińska', ‘Bütnera Czerwona’ oraz ‘Sweetheart’.

W opinii niektórych producentów, u czereśni okulizowanych na podkładkach słabiej rosnących problem pękania owoców występuje w mniejszym stopniu, w zależności od warunków uprawy. Jednakże sadownicy wybierając podkładkę kierują się jej wpływem na ograniczanie rozmiarów drzew, wytrzymałość na mróz, a także uzyskaniem odpowiedniej wielkości i jakość owoców, a nie ze względu na stopień spękania.

Pękanie owoców można ograniczać poprzez równomierne nawanianie sadu w okresach niedostatku wody zwłaszcza w trakcie wzrostu drzew i dojrzewania owoców. Problem ten można zredukować również poprzez stosowanie preparatów wapniowych. Według zaleceń nawozy te mogą być dostarczane od 3 tygodnia przed zbiorem owoców, w odstępach cotygodniowych lub przed spodziewanymi opadami deszczu.

Na rynku dostępny jest również nawóz Platina zawierający tryptoforan, który zwiększa szczelność skórki (woda trudniej przedostaje się do owocu). Pierwszy zabieg tym środkiem jest zalecany na początku wybarwiania się czereśni. Kolejnym preparatem ograniczającym pękanie owoców jest Vapor Gard, który należy stosować na około 3 tygodnie przed zaplanowanym zbiorem w momencie, gdy pierwsze owoce zaczynają się już przebarwiać.

Najbardziej skuteczną metodą i coraz bardziej powszechną w naszym kraju są zadaszenia nad sadami czereśniowymi. Konstrukcje z osłonami nie tylko zalecane są do ochrony przed deszczem czy gradem, ale również chronią owoce przed ptakami, a nawet nasionnicą trześniówką. Pomimo wysokich nakładów inwestycyjnych zadaszenia umożliwiają uzyskanie dobrej jakości plonów, a tym samym opłacalność produkcji.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI