Prezes SPS: Odmiany klubowe wzbogaciłyby polskie sadownictwo

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 23 lutego 2016 09:40

Prezes SPS: Odmiany klubowe wzbogaciłyby polskie sadownictwo Maciej Lipecki, Prezes Stowarzyszenia Polskich Szkółkarzy/ fot. sadyogrody.pl

– Wiele nowych odmian wprowadzonych na zachodzie Europy, jako klubowe z założenia, jest niedostępnych dla ogółu, a niektóre z nich z pewnością wzbogaciłoby polskie sadownictwo. W szczególności dotyczy to odmian premium, które - z uwagi na wysokie ceny jabłek - znajdują nabywców wyłącznie w najwyższym segmencie rynku – mówił Maciej Lipecki, Prezes Stowarzyszenia Polskich Szkółkarzy (SPS), podczas 25. Spotkania Sadowniczego w Sandomierzu.

- Krajowa produkcja jabłek już od wielu lat stanowi poważną konkurencję dla krajów europejskich, takich jak Belgia, Holandia, Francja czy Niemcy. Naszym najważniejszym konkurentem wciąż pozostają Włochy. Jednym z pomysłów na ograniczenie polskiej konkurencji było wprowadzenie odmian klubowych, które zostają wprowadzane na ograniczoną skalę i pozostają zastrzeżone dla grupy producentów, tzw. członków klubu – mówił Maciej Lipecki.

Można powiedzieć, że większość tych odmian posiada bardzo smaczne i aromatyczne owoce, które wykazują dużą trwałość w obrocie. - Prosta w uprawie jest niemiecka odmiana ‘Evelina’, czyli czerwona mutacja ‘Pinovy’. Niewątpliwie jej zaletą są pięknie wybarwione owoce. Nowozelandzką krzyżówką ‘Gali’ i ‘Braeburna’ jest ‘Scifresh’, która w obrocie handlowym spotykana jest pod nazwą ‘Jazz’. Owoce tej odmiany pokryte są lekkim nalotem. Zdobyły dużą popularność w Wielkiej Brytanii oraz wprowadzane są w Stanach Zjednoczonych – powiedział prezes SPS.

Z kolei odmiana ‘Honeycrisp’ została rozpowszechniana w Europie pod nazwą ‘Honey Crunch’. –Odmiana ta pochodzi z Uniwersytetu w Minnesocie, powstała ze skrzyżowania ‘Macaun’ i ‘Honeygold’. Spośród innych odmian klubowych posiada unikalną cechę, a mianowicie – mrozoodporność, co umożliwia jej uprawę w różnych warunkach środowiskowych, w tym na terenach zimniejszych. Odmiana ta posiada niezwykle smaczne, jędrne i soczyste owoce. ‘Honeycrisp’ stanowi źródło genów do hodowli odmian następnego pokolenia – zaznaczył ekspert.

Właścicielem praw do odmiany ‘SweeTango’ (krzyżówka ‘Honeycrisp’ i ‘Zestar!’) jest amerykańska organizacja Next Big Thing. - Po odmianie ‘Honeycrisp’ odziedziczyła bardzo smaczne, soczyste owoce o kremowo białym miąższu. Termin zbioru tej odmiany przypada na przełom sierpnia i września (przed ‘Gala’). Jabłka cechują się doskonałymi właściwościami przechowalniczymi, bez większych strat można je przechowywać aż do wiosny – mówił prezes.

Dodał, że bardzo popularną na świecie odmianą jest ‘Fuji’, która w naszych warunkach klimatycznych nie zawsze się udaje. – ‘EverCrisp’ (krzyżówka ‘Fuji’ i ‘Honeycrisp’) jest własnością Midwest Apple Improvement Association. Odmiana ta po ‘Honeycrispie’ odziedziczyła łatwość w produkcji i plenność. Natomiast wygląd i smak owoców podobny jest do ‘Fuji’. Termin dojrzewania jabłek przypada na połowę października. Owoce tej odmiany bardzo dobrze się przechowują – skomentował prelegent.

- Kolejną pochodną ‘Honeycrispa’ jest odmiana ‘Pazazz’, będąca własnością prywatnych hodowców z USA. Jej owoce są słodsze i posiadają bardziej wyrazisty smak w porównaniu do odmiany wyjściowej. Ponadto wyróżniają się doskonałymi właściwościami przechowalniczymi, podobnie jak amerykańska odmiana ‘Cosmic Crisp’ o dużych, soczystych owocach. Na pierwsze rynki odmiana ta ma zostać wprowadzona dopiero za kilka lat, ale hodowcy już mówią o przełomie, bowiem owoce tej odmiany mogą być przechowywane w zwykłej chłodni – podkreślił Maciej Lipecki.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI