Pożyteczne mikroorganizmy szansą na poprawę jakości plonów?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 05 listopada 2015 14:25

Pożyteczne mikroorganizmy szansą na poprawę jakości plonów? Bioprodukty wzbogacone mikrobiologicznie są wdrażane do praktyki rolniczej dla poprawy wzrostu i plonowania roślin/ fot. shutterstock.com

- Pożyteczne mikroorganizmy, bionawozy i komposty wzbogacone mikrobiologicznie są zarówno skuteczną, jak i ekonomicznie opłacalną alternatywą w stosunku do standardowego nawożenia - powiedziała dr hab. Lidia Sas Paszt, z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, podczas XII Rolniczego Festiwalu Nauki, zorganizowanego w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie.

Dodała, że nowatorskie bioprodukty wzbogacone mikrobiologicznie są wdrażane do praktyki rolniczej dla poprawy wzrostu i plonowania roślin oraz żyzności gleby.

- W Pracowni Rizosfery Instytutu Ogrodnictwa prowadzone są badania nad rolą korzeni i rizosfery we wzroście i plonowaniu roślin sadowniczych. Doświadczenia obejmują zarówno rozwój zrównoważonych metod uprawy, jak i nawożenia roślin dla produkcji wysokiej jakości owoców – mówiła prelegentka.

- Dążymy do stworzenia odpowiednich warunków dla poprawy konkurencyjności przedsiębiorców z sektora rolno- ekologicznego, poprzez wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań dla ekologicznej uprawy roślin sadowniczych. Projekt ma na celu zwiększenie ekologicznej produkcji owoców i materiału szkółkarskiego – przyznała dr hab. Sas Paszt.

Zaznaczyła, że innowacyjnym aspektem projektu było stworzenie SYMBIOBANK-u, czyli kolekcji pożytecznych organizmów glebowych naturalnie zasiedlających korzenie roślin sadowniczych, bądź glebę. - Organizmy te stymulują wzrost wegetatywny i plonowanie wielu gatunków roślin ogrodniczych, m.in. truskawki, jabłoni, wiśni - dodała.

W SYMBIOBANK-u znajdują się spory arbuskularnych grzybów mikoryzowych (AMF) z gatunków, tj. truskawka, czy m.in. jabłoń. Również dostępne są izolaty bakterii, np. Pseudomonas fluorescens, jak również izolaty bakterii produkujące siderofory, rozpuszczające związki fosforu, rozkładające celulozę, czy też wiążące azot atmosferyczny.

- Izolacja pożytecznych szczepów bakterii i grzybów była wykonana mikroskopowymi, biochemicznymi. W Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym w Białowieży z rizosfery gatunków sadowniczych (truskawki, jabłoni, wiśni) wyizolowano gatunki grzybów AMF, m.in. Glomus claroideum, G. mosseae, Ambispora fennica – mówiła prelegentka.

- Pożyteczne mikroorganizmy przyczyniają się do poprawy kiełkowania nasion. Ponadto stymulują rozwój systemu korzeniowego, oraz wpływają na możliwość uzyskania większych plonów. Również mają działanie ochronne, poprzez zwiększenie odporności roślin na patogeny i szkodniki, a nawet stres abiotyczny - dodała dr hab. Sas Paszt.

W wyniku przeprowadzonych badań w IO odnotowano, m.in. korzystny wpływ bakterii Pantoea agglomerans na ochronę jabłek przed szarą pleśnią (B. cinerea) i mokrą zgnilizną (Penicillium expansum). Ponadto stwierdzono, że bakteria Bacillus subtilis działa korzystnie w ochronie brzoskwini przed brunatną zgnilizną.

Dr hab. Lidia Sas Paszt powiedziała, że najefektywniejsze szczepy i gatunki mikroorganizmów są komponentami nowo opracowanych stymulatorów wzrostu i odporności roślin, bionawozów, biopestycydów, i inokulów bakteryjno-mikoryzowych, a także preparatów mikrobiologicznych do przechowywania owoców i warzyw.

- Bionawozy zaaplikowane na nasiona, powierzchnię roślin kolonizują rizosferę i korzenie zwiększając pobieranie składników odżywczych. Do mikroorganizmów o działaniu bionawozowym można zaliczyć np. bakterie asymilujące azot symbiotyczne i wolno żyjące, a także bakterie i grzyby rozpuszczające niedostępne dla roślin formy fosforu –mówiła.

Biopestycydy mikrobiologiczne zawierają żywe mikroorganizmy, zwłaszcza bakterie lub grzyby, które są ich składnikami aktywnymi. Stosowane mogą być jako fungicydy, bakteriocydy, herbicydy, insektycydy itp. Preparaty te mają różne mechanizmy działania - nadpasożytnictwo, bądź wydzielanie do środowiska substancji biobójczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM