Pożyteczne mikroorganizmy szansą na poprawę jakości plonów?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 05 listopada 2015 14:25

Pożyteczne mikroorganizmy szansą na poprawę jakości plonów? Bioprodukty wzbogacone mikrobiologicznie są wdrażane do praktyki rolniczej dla poprawy wzrostu i plonowania roślin/ fot. shutterstock.com

- Pożyteczne mikroorganizmy, bionawozy i komposty wzbogacone mikrobiologicznie są zarówno skuteczną, jak i ekonomicznie opłacalną alternatywą w stosunku do standardowego nawożenia - powiedziała dr hab. Lidia Sas Paszt, z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, podczas XII Rolniczego Festiwalu Nauki, zorganizowanego w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie.

Dodała, że nowatorskie bioprodukty wzbogacone mikrobiologicznie są wdrażane do praktyki rolniczej dla poprawy wzrostu i plonowania roślin oraz żyzności gleby.

- W Pracowni Rizosfery Instytutu Ogrodnictwa prowadzone są badania nad rolą korzeni i rizosfery we wzroście i plonowaniu roślin sadowniczych. Doświadczenia obejmują zarówno rozwój zrównoważonych metod uprawy, jak i nawożenia roślin dla produkcji wysokiej jakości owoców – mówiła prelegentka.

- Dążymy do stworzenia odpowiednich warunków dla poprawy konkurencyjności przedsiębiorców z sektora rolno- ekologicznego, poprzez wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań dla ekologicznej uprawy roślin sadowniczych. Projekt ma na celu zwiększenie ekologicznej produkcji owoców i materiału szkółkarskiego – przyznała dr hab. Sas Paszt.

Zaznaczyła, że innowacyjnym aspektem projektu było stworzenie SYMBIOBANK-u, czyli kolekcji pożytecznych organizmów glebowych naturalnie zasiedlających korzenie roślin sadowniczych, bądź glebę. - Organizmy te stymulują wzrost wegetatywny i plonowanie wielu gatunków roślin ogrodniczych, m.in. truskawki, jabłoni, wiśni - dodała.

W SYMBIOBANK-u znajdują się spory arbuskularnych grzybów mikoryzowych (AMF) z gatunków, tj. truskawka, czy m.in. jabłoń. Również dostępne są izolaty bakterii, np. Pseudomonas fluorescens, jak również izolaty bakterii produkujące siderofory, rozpuszczające związki fosforu, rozkładające celulozę, czy też wiążące azot atmosferyczny.

- Izolacja pożytecznych szczepów bakterii i grzybów była wykonana mikroskopowymi, biochemicznymi. W Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym w Białowieży z rizosfery gatunków sadowniczych (truskawki, jabłoni, wiśni) wyizolowano gatunki grzybów AMF, m.in. Glomus claroideum, G. mosseae, Ambispora fennica – mówiła prelegentka.

- Pożyteczne mikroorganizmy przyczyniają się do poprawy kiełkowania nasion. Ponadto stymulują rozwój systemu korzeniowego, oraz wpływają na możliwość uzyskania większych plonów. Również mają działanie ochronne, poprzez zwiększenie odporności roślin na patogeny i szkodniki, a nawet stres abiotyczny - dodała dr hab. Sas Paszt.

W wyniku przeprowadzonych badań w IO odnotowano, m.in. korzystny wpływ bakterii Pantoea agglomerans na ochronę jabłek przed szarą pleśnią (B. cinerea) i mokrą zgnilizną (Penicillium expansum). Ponadto stwierdzono, że bakteria Bacillus subtilis działa korzystnie w ochronie brzoskwini przed brunatną zgnilizną.

Dr hab. Lidia Sas Paszt powiedziała, że najefektywniejsze szczepy i gatunki mikroorganizmów są komponentami nowo opracowanych stymulatorów wzrostu i odporności roślin, bionawozów, biopestycydów, i inokulów bakteryjno-mikoryzowych, a także preparatów mikrobiologicznych do przechowywania owoców i warzyw.

- Bionawozy zaaplikowane na nasiona, powierzchnię roślin kolonizują rizosferę i korzenie zwiększając pobieranie składników odżywczych. Do mikroorganizmów o działaniu bionawozowym można zaliczyć np. bakterie asymilujące azot symbiotyczne i wolno żyjące, a także bakterie i grzyby rozpuszczające niedostępne dla roślin formy fosforu –mówiła.

Biopestycydy mikrobiologiczne zawierają żywe mikroorganizmy, zwłaszcza bakterie lub grzyby, które są ich składnikami aktywnymi. Stosowane mogą być jako fungicydy, bakteriocydy, herbicydy, insektycydy itp. Preparaty te mają różne mechanizmy działania - nadpasożytnictwo, bądź wydzielanie do środowiska substancji biobójczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.