Pozostałości środków ochrony roślin a wymogi nowych rynków

Autor: www.sadyogrody.pl 02 lutego 2016 09:17

Pozostałości środków ochrony roślin a wymogi nowych rynków Pozostałości ŚOR w owocach a wymogi nowych rynków/ fot. shurtterstock.com

- Obowiązujące na terenie Unii Europejskiej normy najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) środków ochrony roślin nie są takie same jak w innych krajach świata. Dlatego przygotowując na eksport daną partię owoców należy mieć pewność, że spełnia ona wymogi kraju przeznaczenia – mówił dr Artur Miszczak, z Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa, podczas XII Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO.

W 2014 roku w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa wykonano analizy 802 prób owoców. Przekroczenia NDP wykryto w przypadku owoców, tj. agrest, jabłka, jagoda leśna, porzeczka czarna i czerwona, poziomki i truskawki. Nieprawidłowości wynikały przede wszystkim z powodu zastosowania preparatów chemicznych nie posiadających rejestracji w danej uprawie. Inne przekroczenia były związane ze zbyt późnym terminem opryskiwania.

- W krajach takich jak USA, Kanada, Chiny i Wietnam jedynie dla kilku substancji czynnych możemy mieć pewność, że nie będzie problemu z pozostałościami środków ochrony roślin, gdyż unijne normy NPD są takie same, bądź na niższym poziomie. Dotyczy to takich substancji jak - abamektyna, chlofentezyna, cypermetryna, dodyna, tiuram, czy tiofanat metylu – powiedział dr Miszczak.

Dodał, że zgodnie z przepisami rynku kanadyjskiego pozostałości niezarejestrowanych środków ochrony roślin nie mogą występować na wyższych poziomach niż 0,1 mg/kg. Obecnie w Wietnamie kaptan znajduje się na liście substancji zabronionych. Po przeanalizowaniu prób pobranych w 2014 roku, aż 66 proc. polskich jabłek nie spełniłoby wymogów tego rynku – zaznaczył.

- Dzięki zaawansowanej technologii dostępnej w laboratoriach możliwe jest wykrycie pozostałości po wszystkich zabiegach przeprowadzonych w sadach, nawet tych najwcześniejszych. Poszczególne partie towaru badane są również po przesłaniu ich do danego kraju. Konsekwencją stwierdzenia nieprawidłowego poziomu pozostałości są utrudnienia w obrocie handlowym, a także koszty związane z utylizacją towaru oraz dodatkowe straty finansowe – mówił ekspert.

Normy najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości są dostępne na stronach internetowych organizacji rządowych odpowiedzialnych w danym kraju za nadzór nad bezpieczeństwem żywności. Obowiązujące w krajach Unii Europejskiej najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla każdego pestycydu i dla każdej uprawy są podane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005.

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas XII Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI